Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/17172967 www.bgdnes.bg

Проф. Мермерски: Подаграта удря преуспелите мъже

  • Край на алкохола и газираното 
  • Отвара от ракия и люляк помага

Подаграта е т. нар. царска болест. Тя се характеризира с болки, подуване и възпаление на ставите, най-често на ставата, която е в основата на големия пръст на крака.

Реклама

Това заболяване е разпространено сред мъжете. Особено при преуспелите и тези с висок коефициент на интелигентност. Заболяването се отличава с високо съдържание на пикочна киселина в кръвта. Това води до отлагане на кристали пикочна киселина в тъканите около ставите, което всъщност причинява болката.

От какво се причинява?

Подаграта се причинява от неспособността на тялото да усвоява белтъчините в храната. В течността на ставите се образуват кристали пикочна киселина, които карат тялото да отделя вещество, което предизвиква възпаление и силни болки. Лошият хранителен режим, липсата на физически упражнения и затлъстяването са преките причинители на подаграта. Почти половината случаи на това заболяване са наследствени.

Развива се бавно. Съпровожда се от силни болки, особено през нощта. Кожата в областта на ставите отича, зачервява се, често се наблюдава и повишаване на температурата.

Болните от подагра трябва да спазват следната диета:

1. Не бива да се консумират в никакъв случай:

а) да се пие алкохол и газирани напитки;

б) да се ядат мазни бульони, мариновани продукти, чесън, хрян, горчица;

в) да се консумират консерви, кисели плодове и кисели сокове и сладки храни;

г) да се ядат тлъстите месни и рибни супи;

д) да се ядат пържени, запечени, задушени месни и рибни блюда;

е) да се яде черен дроб, бъбреци, сърце;

ж) да се ядат пушени храни, колбаси, консерви;

з) да се ядат бобови храни - соя, фасул, грах,

и да се ограничи употребата на: лапад, спанак, цветно зеле, ряпа, кашкавал, шоколад, какао;

й) да се намали количеството на солта.

2. Разрешени храни за болките от подагра:

а) може да се яде повече нишестена храна и храни, съдържащи повече целулоза (влакнини);

б) вегетариански супи или първи блюда, сварени с лек месен или рибен бульон;

в) месо от пуйка, заек, месо от кокошка;

г) всякакви млечни и млечно-кисели продукти;

д) плодове, зеленчуци, зелени салати, зърнени плодове;

е) от плодовете, зеленчуците и зелените салати най-предпочитани са тези, в които има много калий (тиква, патладжан, тиквички, зеле, моркови, краставици, зелен грах, червен сладък пипер, ряпа, магданоз, целина, кайсии, банани, праскови, ябълки, круши, дини, грозде);

ж) от зърнените плодове особено полезни са тези, които имат яркочервен, тъмен и син цвят - вишна, череша, къпина, глог, боровинки, френско грозде, калина;

з) Трябва да се пият повече течности - 2-2,5 л вода на ден: голямото количество течност разрежда урината, предпазва от образуването на бъбречни камъни. Полезно е във водата да се добавя малко количество лимонов сок, сок от боровинки или арония.

Реклама

Лечението е сериозно и трудно лечимо. Народната медицина има чудодейни лекове, които не само намаляват количеството на пикочната киселина, но и да се излекувате, независимо че съвременната медицина смята подаграта за нелечима!

1 рецепта - Радка Ставрева, Долна Оряховица:

"Това е една чудесна рецепта против подагра и ревматизъм: в бутилка от 500 мл се слага цвят от люляк и се залива с ракия. Затваря се и престоява на тъмно 20 дни. Прецежда се и се ползва, като се приемат по 30 капки 3 пъти на ден 20 минути преди ядене. С настойката може да се правят разтривки и компреси на краката."

2 рецепта - Недка Атанасова, с. Винарово, общ. Чирпан

Взема се силен спирт 500 мл и 20 г камфор - смесва се. Памук се потопява в сместа и се налага болното място 2-3 вечери. За пиене се взема билката зайча сянка - 1 с.л. в 500 мл вода, ври 15 минути, пие се като вода в продължение на 40 дни.

3 рецепта - неизвестен автор:

а) "Тази рецепта е използвана лично, подаграта се появи на палеца ми, посиня и много ме болеше: смесих обелен чесън със счукан със спирт 70 градуса и бинтовах пръста на крака. На сутринта пръстът ми беше избледнял, но аз връзвах пак и така го спасих".

б) смесват се добре по 50 г листа целина, бял равнец, листа черна боровинка, хвощ, плод шипка: 1 с.л. смес се залива с 600 мл вряла вода, кисне 2 часа, пие се по 4 пъти на ден по 150 мл преди ядене с мед и лимон.

в) смесват се добре 1 кг мед, 300 г смлени орехи, 100 г смлян чесън и 50 г счукано семе копър: взима се по 1 с.л. 3 пъти на ден след ядене.

г) настъргват се с корите 500 г сурови диви кестени (конски кестен), 100 мл течно алое, 4 с.л. ракия (водка), кисне 14 дни, прибавя се по 1 с.л. камфоров прах, нишадър, сяра и салицил. Добре се разбърква, за мазане, вечер на болните места.

4 рецепта - Людмила Тодорова от Враца се е излекувала така:

а) 5 зърна бял тамян се варят 5 минути в 10 мл вода. Изстива и се приемат по 2 ч.л. веднъж на ден.

б) 500 г мед се смесва с 20 г сяра за пиене. Взема се веднъж на ден по 1 ч.л. след ядене. Сместа се разбърква преди всеки прием.

5 рецепта - Стела Желязкова предлага рецепта, която лично е използвала: приемат се 15-20 череши на ден. Пие се чай от черешови дръжки. Една шепа дръжки се заливат с 1 л вряща вода и къкрят на котлона 7 минути. Свалят се и престояват 20 минути. Дневната доза е 2 чаени чаши.

Орехи за здраво сърце и бистър ум

За да помогнем на мозъка и сърцето, да подобрим паметта си, да се избавим от безсънието и неврозите, за да поддържаме нормално кръвно налягане, както и да укрепим имунитета, диетолозите съветват всеки ден да се ядат по 30-40 г орехи. Те са полезни и при заболявания на стомаха и червата, както и за черния дроб, бъбреците и далака.

Магнезият, съдържащ се в орехите, действа успокояващо и ни помага да свалим напрежението и да се отпуснем. Тъй като орехът е високохранителен, с него можем да заместим сутрешната или следобедната закуска. Но хората с наднормено тегло трябва да внимават с употребата на ореховите ядки, тъй като в 100 г се съдържат 450-500 килокалории. Пълните хора не трябва да приемат повече от 30 г на ден.

Орехите пречистват кръвоносните съдове и предотвратяват атеросклерозата благодарение на антиоксиданта витамин Е. В доза от 20 г ядки дневно орехите са и добро лекарство срещу гуша. Но орехите имат и друга голяма мощ - те блокират раковите клетки. Дължат тази си способност на елаговата киселина, която учените онколози и сега изследват. Освен това тя пази ДНК от канцерогените.

Вие питате, проф. Мермерски отговаря:

Гаргара със смрадлика

при болни сливици

Здравейте, уважаеми проф. Мермерски. В това болно време - ту топло, ту студено, страдат сливиците и ви молим за рецепти да се лекуваме вкъщи. С топъл поздрав от Плевен: Людмила Янчева (72 г.)

Възпалението на сливиците (тонзилит) е в повечето случаи на небните сливици. То може да бъде остро и хронично. Хроничният тонзилит се развива в резултат на чести ангини, дифтерит, скарлатина, заболяване на устната кухина, околоносните кухини и др. Процесът често се локализира във вдлъбнатинките на сливиците, понякога поразява цялата сливица.

Заболяването може да бъде съпроводено с продължително повишаване на температурата, а също с промяна на общото състояние: появява се главоболие, вялост, понижава се трудоспособността.

1 рецепта - Стефан, Казанлък

Две супени лъжици мъх от дъб се вари като чай 5 минути. Прецедената вода се подслажда. Изпива се топъл (чашата е чаена) сутрин, обед и вечер. В следващите 3-4 дни изпивах по 1 ч.ч.

Този мъх го има по стъблата на дъбовото дърво, а при по-старите дървета и по долните клони, той е гълъбов на цвят и достига големина 4-5 см. Прилича на козя брада.

2 рецепта - Пенка Балтаджиева от Варна се е лекувала, като:

- Половин литър вода и 1 с.л. лайка се варят 5 минути - прецежда се и се прави гаргара. Не се гълта употребения чай - изплюва се.

- Пет-седем листа смрадлика, варят се 10 минути и се прави гаргара - не се гълта.

Четете още

ВАЖНО! Ябълково вино успокоява гръдната жаба

ВАЖНО! Ябълково вино успокоява гръдната жаба

Силна болка в лявата плешка - може да е инфаркт

Силна болка в лявата плешка - може да е инфаркт

Реклама
Реклама
Реклама