Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/17238997 www.bgdnes.bg

Великденче успокоява неврозата

Отвара от хмел и валериана също ви помага

Неврозата са група заболявания, обусловени от психотравмиращи въздействия и характеризиращи се с обратими нервно-психични разстройства, като болният запазва критичното възприемане на болестта и е в състояние да упражнява поведението си.
В съвременното разбиране към неврозите се отнасят само тези нарушения на нервната система, които се появяват вследствие на психични травми, продължително нервно напрежение.
Причина за заболяването могат да са остри (например внезапна загуба на близък човек), но и по-слаби, но постоянно действащи психични травми, особено ако те пораждат вътрешни конфликти (например борба между чувството за дълг и желание).
Основните форми на неврозата са: неврастения, невроза на натрапчивите състояния, истерия, невроза на очакваното, невроза на страха, двигателни неврози (тикове, заекване) и пр. неврози на органите.


При всички видове неврози, включително и при нервно-психичната невроза, с успех могат да се използват билковите чайове и билковите вани.
Какво най-много вреди на нервната система?
Стресът, наркотиците, алкохолът и цигарите въздействат върху нервната система и понякога са причина да не можем да контролираме тялото си.
Страхова невроза
Тя засяга преди всичко чувствителните хора, преживели някакво психическо натоварване или стрес. Симптомите причинители на паника са много. Най-често болните се оплакват от недостиг на въздух, пристъпи на задух и потиснатост, сърцебиене или ускорен пулс, горещи или студени вълни, смъртен страх или уплах, че полудяваш или че губиш контрол над себе си.
Невинаги силните успокоителни са най-доброто средство за лечение. Напълно безвредни и с добър ефект са билковите отвари от дилянка, маточина, мента или хмел.

Реклама


1 рецепта - рецептата е изпитана от Антоанета Ангелова, а е предложена от тетрадката на Маргарита Таргова.
"Особено внимание искам да обърна, че великденчето е със страхотно лечебно действие при невроза, която е предизвикана от психическо пренатоварване. Една чашка вечер, изпита преди лягане, прави истински чудеса с успокоителното си действие. Хората, които се занимават много с умствен труд, да пият този успокоителен чай преди лягане. Той спомага за свежа памет и премахва усещането за световъртеж. Смесен с корен от целина, той отстранява неврастения.
Обезателно пийте всяка година известен период от време чай от прясно набрано великденче! То не само намалява атеросклерозата, но и я възпрепятства, а чрез кръвопречистващото си действие дава на тялото нова еластичност: една препълнена чаена лъжичка от великденче само се запарва с 250 мл вода и се оставя малко да се изкисва, разбърква се и се приема по 1 с.л. 30 минути преди храна, 3 пъти на ден".
Том I, Лечебни и противоракови храни, проф. Мермерски - баща и син:
а) краставицата и зелето са богати на мед. В това отношение важна роля играе медта, която има изключително благоприятно влияние върху нормалното функциониране на централната нервна система. Наличието на мед оказва много благоприятно влияние на болни с разстроена нервна система;
б) диетолозите препоръчват да се ядат домати, след като в сока им се сложи 1 с.л. сода бикарбонат. Те имат лечебен ефект при изтощена нервна система;
в) ежедневната употреба на смес от сок от моркови, салати и спанак осигурява храна за нервите;
г) шипката освен за лечение на скорбут поради високото й съдържание на витамин С има лечебно действие и при нервно-психическа умора;
д) 2 препълнени ч.л. наситнени стръкове от целина се заливат с 250 мл студена вода, загрява се бързо до кипване и след това се прецежда. Приема се по 2 ч.ч. течност дневно;
е) пиенето на пчелно млечице от 40 до 60 мл сутрин и вечер на 2 приема в 1 чаша преди хранене. При напреднала страхова невроза се пие двойна доза;
ж) къпините действат успокояващо на централната нервна система;
з) с пчелна отрова успешно се лекуват заболявания на периферната нервна система (радикулитис лумбосакралис, възпаление на седалищния, бедрения, лицевия и други нерви, междуребрени невралгии, полиневрити);
и) 1 ч.л. семе от копър, 1 с.л. от млад валерианов корен и 2 ч.л. натурален мед. Всичко това се залива с 3 л вряла вода и се затваря в термос за 24 ч. Приема се по 2 с.л. сутрин на гладно и вечер преди лягане;
к) ягодите са богати на манган. Той е минерал, необходим за обмяната на веществата, за костите и кръвта, за нервите и мозъка;
л) кълновете от ръж и пшеница са ефикасни при лечение на заболявания на нервната система;
м) отвара от листа на малина действа успокояващо при климактерични неврози;
н) в пресния сок на салатите има значително количество лимонена киселина, която действа успокояващо на централната нервна система, като премахва чувството за безпокойство и регулира съня.
2 рецепта - г-жа Цветанова
Тя е имала сериозни проблеми с нервната система и се е лекувала, като е приготвяла следната запарка: в 250 мл (една доза) кипяща вода се поставят 2 ч.л. корени от валериана и 1 ч.л. хмел. Дозата кисне 1 час, след което се прецежда. От запарката се приема по 2 дози дневно, 15 мин. преди хранене сутрин и вечер.
Храненето трябва да бъде разнообразно, като се наблегне на много плодове и зеленчукови сокове. Наложително е да се избягва психичното напрежение. Чистият въздух и разходките сред природата са задължителни за хора с подобно заболяване.

Запарка от чубрица гони стреса

Стоянка Петрова от Меричлери е боледувала 10 години от страхова невроза. Не е смеела да излезе навън. Излекувала се е със следната рецепта: смесила е 50 г страшниче, 20 г джоджен и 20 г дилянка и по 10 г копитник и цариче.


3 с.л. от сместа се варят в 500 мл вода, докато отварата остане наполовина. Пие се студена по 1 кафена чаша 3 пъти на ден 30 мин. преди ядене. Страховете започват да изчезват след 15-ия ден.
Петър Пенчев от Велико Търново се е излекувал така: смесват се 6 капки валерианова, ментова и глогова тинктура. Сместа се пие вечер преди лягане не по-малко от 3 месеца.
Димитрина Ангелова от Лом пък се е излекувала чрез смес от билките дяволска уста, изтравниче и валериана в съотношение 3:4:1 части.
Взема се от сместа 4 с.л. и се запарват в 1 л вряща вода. Пият се по 4-5 глътки на всеки час през целия ден. Тази рецепта е ефикасна и при мнителност, натрапчива мисъл и понижено самочувствие.

Вие питате, проф. Мермерски отговаря:

Мед и канела церят пикочния мехур

Привет, проф. Мермерски. Пише ви Ангелина Коларова, на 61 г., от гр. Мизия. Интересувам се от природна медицина от много години. Затова ви пиша, за да ми помогнете да разреша и моя проблем. Става дума за възпален пикочен мехур. Благодаря предварително и се надявам да ми обърнете внимание.

1 рецепта - г-жа Маргарита Вълкова предлага рецепта, с която безболезнено и много лесно се е излекувала от възпален пикочен мехур:
а) в 1 ч.ч. хладка вода сложете 1 с.л. мед и 1 ч.л. канела. Изпийте сместа наведнъж и това ще унищожи зародиша на инфекцията.
б) при камъни и песъчинки в пикочния мехур: диетата е според вида на камъните. При уратните (оратните) камъни те са пикочокиселинни, защото са от пикочна киселина. При тях се ограничава приемът на месо и животински вътрешности. Диетата е предимно вегетарианска. При калиево-оксалатните камъни те са по-чести, също се ограничават месото и захарта, да се ядат млечни продукти. Билковите смеси имат удивителен ефект. Да се приемат много течности.


2 рецепта - Маргарита Тричкова:
"Тези рецепти съм прилагала лично аз и ефектът е поразителен: прилагат се две рецепти едновременно: в 2 литра студена вода се слагат 3 шепи счукани лешници. Ври, докато сместа остане 1 литър, изпива се на един път сутрин на гладно; в продължение на 10 дни се сварява по 1 литър прясно мляко. Пресича се със сока на един лимон. Изпива се количеството за един ден!".

Четете още

Проф. Мермерски: Подаграта удря преуспелите мъже

Проф. Мермерски: Подаграта удря преуспелите мъже

ВАЖНО! Ябълково вино успокоява гръдната жаба

ВАЖНО! Ябълково вино успокоява гръдната жаба

Реклама
Реклама
Реклама