Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/17407160 www.bgdnes.bg

Проф.Мермерски съветва: Мента бори безсънието!

Смес от прясно мляко с мед преди лягане също помага 

По данни на Световната здравна организация всеки пети жител на планетата страда от разстройство на съня. Ако и вие сте от "щастливците", подвластни на безсънието, не игнорирайте болестта, защото тя води до сериозни последици, а се научете как да я преборите. Не е трудно! Просто трябва да опознаете врага, за да го победите.

Безсънието се дължи на различни заболявания, свързани с нервната система, задух, кашлица, преумора, психическа възбуда. За да се преодолее безсънието, болният трябва да си изгради режим и да си ляга по едно и също време, да не консумира солена и люта храна, алкохол. Добър сън се получава, ако вечеряте с чесън или глава кромид лук, а също така чай от валериана и глог.

Реклама

От безсъние страдат хората с разстроена нервна система и претърпели стрес вследствие на различни видове неприятности.

1 рецепта - Таня Колева Горданова, Гърция, Атина

1. Срещу безсъние и за успокоение се заливат 2 с.л. смлени пресни ментови листа с 2 ч.ч. гореща вода. Оставят се 2-3 часа и се прецеждат.

Пие се по половин чаена чаша от настойката половин час преди ядене 2-3 пъти на ден.

2. За сладък и лек сън вечер преди лягане се изпива по 1 водна чаша затоплено прясно мляко с 1 с.л. мед.

2 рецепта - лечение с мелатонин от проф. Мермерски баща и син

Мелатонинът е естествен хормон на заспиването, произвеждан от епифизата, която е разположена в основата на мозъка. Спомага за синхронизиране на биоритмите в човешкия организъм. Биоритмите се нарушават, когато организмът е под въздействие на стрес, при пресичане на часовите зони при пътуване - т.нар. самолетна болест, и при работа на смени.

Самолетната болест всъщност е нарушение на вътрешния биологичен часовник при продължителни, най-често презокеански полети. При нея на първо място се нарушава ритъмът на съня, а това води след себе си и до други физиологични разстройства в организма. Прилагането на мелатонин в комбинация с витамин В6 скъсява времето на заспиване и удължава общото време на съня. Така вътрешният ни биологичен часовник успява да се "настрои" правилно и до голям процент се намалява чувството за умора, дезориентация и колебания в настроението.

Произвеждането на хормона мелатонин е максимално в ранно детство, забавя се след 20-ата година, започва да намалява след 45-ата година и почти напълно изчезва при хора в напреднала възраст.

Реклама

Мелатонинът не е "приспивателно", неговата задача е да предразполага организма към появата на съня. Появява се само нощем в кръвта, а денем изчезва. На здрачаване епифизата започва постепенно да засилва мелатониновата секреция, която достига своя максимум към 2-3 часа през нощта, спада до минимум сутринта и остава много ниска през целия ден. При тъмнина, когато нервните клетки на ретината не се стимулират от светлината, хипоталамусът стимулира епифизата да произвежда мелатонин. Сутрин светлината преминава през зрителния нерв, гръбначния стълб и висшите проводни пътища и стига до епифизата, където блокира синтеза и секрецията на мелатонина.

Приемането на мелатонин може да гарантира добра почивка през нощта, тъй като регулира ритъма сън - бодърстване. Може да предпазва от стрес и депресия.

Самият мелатонин предпазва епифизата от стареене, тъй като има силно противостареещо действие върху самата жлеза. При екзогенно приемане на мелатонин епифизата не остарява толкова бързо, намалява се процесът на общо стареене на организма, на процесите на деградация на тъканите и физическата и умствената дегенерация при напреднала възраст.

Мелатонинът намалява свободните радикали по-добре от други антиоксиданти. Има двойно по-голямо действие в сравнение с витамин Е и пет пъти по-голямо от глутатиона. Тъй като мелатонинът е разтворим във вода и в мазнини, може да действа срещу свободните радикали във всяка среда.

Ако нивото на мелатонина в организма е ниско, приемът отстранява липсата му. Ако обаче наличното количество в организма е високо, по-нататъшното приемане на мелатонин няма да има никакъв ефект, тъй като организмът задържа необходимото количество и отстранява излишъка с урината.

Мелатонинът подобрява функциите на черния дроб и нервната система. Играе положителна роля при обмяната на веществата. Играе положителна роля при образуването на червените кръвни телца.

Препоръчва се при:

а) премахване на безсънието;

б) подобряване на качеството на съня;

в) ускоряване на заспиването;

г) предотвратява събуждането през нощта;

д) регулира биологичния часовник на организма;

е) притежава силен антиоксидантен ефект;

ж) подходящ за възрастни хора с нарушение на съня;

з) подпомага за регулиране на сърдечния ритъм.

3 рецепта - Диди Бонева, с. Вакарел, препоръчва много лесни и успешни за заспиване рецепти:

а) в дървено хаванче счуквате 20 ситно нарязани листа от индрише и ги смесвате с 250 г мед. Взема се по 1 с.л. два пъти дневно. След една седмица сънят се възстановява;

б) равни части маточина и босилек: 2 с.л. от сместа (ако са сухи) се запарват в 500 мл вряла вода. Пие се като чай, първите дни се спи много. На десетия ден се нормализира сънят.

 Излекуваните говорят:

Пийте чай от маточина и босилек 

Ивана Войнова, с. Осеновлаг, община Своге

"След смъртта на съпруга ми аз по цели нощи не заспивах, а също и през деня. Една жена, непозната за мен, ми каза следното: Смесват се равни части маточина и босилек. Вземат се по 2 с.л., ако са сухи се запарват в 500 мл вода и се пие като чай колкото пъти се сетите на ден."

Проф. Мермерски - баща и син

"Много диетолози смятат, че важна причина за безсънието също може да бъде недостигът на определени витамини и минерални вещества. Това са преди всичко витамини В-комплекс, биотин, калий и калций. Хорат, които страдат от безсъние, трябва да се погрижат в дневното им меню да влизат: зелени листни зеленчуци, цитрусови плодове, банани, слънчогледови семки, бирена мая, боб, стафиди."

Янка Антонова, Антоново: 50 г иглика, 25 г лавандула, 10 г жълт кантарион, 15 г шишарки от хмел, 5 г корени валериана: 1 препълнена чаена лъжичка от тази смес се попарва с 250 мл вряла вода, изстива 3 минути. Пие се топло на глътки преди лягане (може с малко мед).

Вие питате, проф. Мермерски отговаря: 

Корени от гръмотрън

гонят хроничния запек 

Здравейте, проф. Мермерски!

Страдам от хроничен запек и молбата ми е да ми помогнете с вашите рецепти. Приемала съм много медикаменти, но без успех.

С уважение: Б.В., Благоевград

1 рецепта - Вяра Анастасова, Монтана:

"Това е една рецепта, която знам от баба ми и майка ми. Тя е помогнала на много хора: 2 с.л. корени от гръмотрън се слагат в тенджера и се заливат с 2 чаени чаши вода. Слага се на тих огън и се вари под капак 30 минути. Маха се от огъня и се прецежда и се разделя на четири части. Пие се 30 минути преди ядене."

2 рецепта - Кера Иванова:

"1-2 пакетчета от билката майчин лист се варят 5-6 мин. в 250 мл вода. Най-добре е да се пие вечер преди лягане."

3 рецепта - Радка Жекова се е лекувала така:

"1 с.л. доматено пюре се разтваря в 200 мл топла вода. Прибавя се 1 с.л. олио или зехтин, разбива се добре и се изпива сутрин или вечер според потребностите."

4 рецепта - за хора, които страдат от този деликатен проблем г-жа Димитрова предлага много проста рецепта:

"Нищо повече не бива да правите, освен два дни поред сутринта да пиете по половин чаша студена негазирана вода и още толкова айрян от кисело мляко. И само на гладно. Ще видите, че след два часа няма да имате проблем."

5 рецепта - Елена Сарийска, с. Стряма, Пловдивско:

"През зимата се ползва 1 чаша зелева чорба (армея), през лятото 1 ч.ч. сок от домати вечер преди лягане."

Четете още

Пилешки дреболии лекуват мастита

Пилешки дреболии лекуват мастита

Проф. Мермерски съветва: Орехът е мехлем за болни крака!
Проф. Мермерски съветва: Орехът е мехлем за болни крака!

Проф. Мермерски съветва: Орехът е мехлем за болни крака!

Реклама
Реклама
Реклама