Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/17295035 www.bgdnes.bg

Проф. Мермерски съветва: Орехът е мехлем за болни крака!

  • Навехнато стъпало се оправя с жълтък
  • Уморени крака и стъпала

Рецепта от Марийка Гунчева, гр. Белослав, Варненско:
"Ако краката ви често се уморяват и отичат вечер, потопете ги във водата, в която сте варили картофи или зеленчуци. След банята поставете компреси от сол, приготвени по следния начин: запечете леко солта, преди да я разстелете бързо върху парче плат, с който ще обвиете краката си. След няколко подобни процедури умората ще изчезне. Също се приготвя отвара от прясно сено или други билки и се прибавя сол. Подобна солена баня премахва всякакво чувство на умора. Този начин отстранява болките в краката.

Реклама

Болки в краката

Рецепта от Цветанка Наумова - с. Мирово, община Ихтиман, предлага малко странна рецепта, с която се е излекувала:
"Тази рецепта вдигна моя позната от легло. В съд (например тенекия от сирене) или някакъв друг се запарват курешки. Изстиват до търпимост. Слагат се краката и се завиват добре, като се държат до изстиване на водата. Измиват се и се ляга поне половин час завит".

Рецепта от Цветанка Наумова - с. Мирово, община Ихтиман
"Искам да кажа за ореха, че е великолепно лекарство. Преди години майка ми я боляха краката. Една колежка ми каза следното: Когато настъпи пролетта, орехът се развива и соковете тръгват, се отрязва корен, дебел колкото отвора на едно шише, пълно с олио. Шишето се заравя. Едва когато паднат листата на ореха, се вади шишето. През лятото орехът изпива олиото и на есента го връща отново. Орехът имаше много плод. С тази течност се маже болното място след баня. Слага се вълнено шалче на кръста, чорапи на краката. Природата е най-големият лечител - стига да знаем кое как да използваме."

Рецепта от Иванка Петканова, Бургас:
"Дъщеря ми беше на 9 годинки ,когато ми каза че я боли под коляното кокалът. Гледам, че нищо му няма на детето, но брат й ми каза, че преди месец била паднала от колелото. Започнах да налагам болното място с хума. Хумата се държи един час. Чак на четвъртото налагане се видя гной, продължих да сменям лапите и така чак до 12-ия път и нямаше и следи от гной".

Болки в петите

Рецепта от Нанка Проданова, Стара Загора: Тази рецепта ми е от един много интелигентен човек, който не е може би сред живите вече, защото аз бях на 23 години, а той на около 60. Ето и рецептата:
Взема се крайщник хляб и мекото на хляба се напръсква леко с камфоров спирт, а петата се маже с мас. Прави се вечер, като се преспива с този компрес. Кракът се слага в найлон и отгоре чорап. Четиринадесет дни се прави като краката се редуват - ту ляв, ту десен. Петата става като нова.

Счупване на кост

Рецепта от Нанка Проданова, Стара Загора: това е една рецепта при счупване на кост, а при мен бях си пукнала ребро.
Разполагах с мумио (течно). Едно малко пакетче разтворих в преварена вода, която след преваряване отмерих 30 супени лъжици и в тях разтворих пакетчето. Всяка сутрин в чаша топло мляко (подсладено) слагах по 1 с.л. от мумиото и ефектът дойде още на първия прием. Пих го един месец и оздравях. Рецептата е от една жена, която е слагала по една таблетка мумио в чаша топло прясно мляко и за един месец счупената ръка на съпруга й се оправила.

Реклама

При миришещи крака

Рецепта от Илчо Дочев, гр. Троян:
"Често получавах ранички между пръстите на краката, пробвал съм безуспешно няколко препарата. Най-ефикасен се оказа методът, при който след измиване и подсушаване на краката се намазват обилно със спирт. Резултатите са отлични."

Подут глезен

Рецепта от Марийка Георгиева, гр. Белослав, Варненско:
Котешка стъпка прогонва всички възпалителни процеси в тялото. Сварява се билката и се вари и живовляк в 1 литър прясно мляко. Да се нареже билката като тютюн. Налага се компрес на болното място. Но няма да мърда поне 3 дни от леглото.

Кокалчета на пръстите (мъртва кост)

Рецепта от Радка Добревска, Варна:
Кокалчето се получава вследствие на неудобни обувки. Билката Дебела Мара (расте като зелка, домашно цвете от рода на столетниците), когато стане в диаметър около 15 см с достатъчно дебели най-долните листа, откъсва се най-отдолу един лист, измива се добре и се отделя отгоре кожичката на листа, полива се с винен оцет, а и с винен оцет е полято и кокалчето, веднага листът се захлупва върху полятото кокалче и плътно се бинтова вечер преди лягане. Така след третата вечер кокалчето вече го няма. Особено това важи за току-що появило се кокалче.

Подути крака

Рецепта от Вяра Стоянова:
Настъргват се картофи и се размесват със сода бикарбонат. Налагат се подпухналите места. Отгоре се слага плат, след това найлон и така престоява от 4 до 6 часа. Резултатът се получава след неколкократни процедури.

Болки в краката

Рецепта от народна медицина:
Една шепа морска сол се смесва с една шепа дървесна пепел. Сместа се разтваря в 2-3 литра топла вода и в нея се държат вечер краката за около един час.

Навехнато коляно

Рецепта от Мария от кв. "Дружба", София:
Жълтък се търкаля върху навехнатото и щом се спука, се завива с вестник. Така някога излекувах дъщеря си на 5-годишна възраст, като се опита да ритне топка и се навехна отпред на стъпалото. Използвах този начин, който го зная от баба ми, навремето тя ползваше пепел вместо вестник, която стяга жълтъка върху навехнатото. Вестникът върши същото затягане при липса на пепел.

Риба на челото

възстановява след инсулт

Как да облекчим състоянието след прекаран инсулт, разказа Красимира, която е почитателката на проф. Мермерски.
Тя сподели, че преди време инсулт покосил една нейна близка. За щастие - в лека форма, но въпреки това тя получила едностранна пареза на засегнатата половина от тялото, а също настъпили трудности в говора.


Тогава Красимира й препоръчала един твърде нетрадиционен подход към лечението - да поставя на челото си замразена океанска риба, без значение какъв вид е.
След като в продължение на една седмица жената стриктно правила това по два пъти на ден, настъпило подобрение в речта й и като цяло тя се почувствала много по-добре. След 3-дневна почивка отново повторила процедурата още една седмица и настъпило още по-голямо подобрение.
Красимира съветва рибата да престоява на челото не повече от 2-3 часа на сеанс, за да не се задуши кожата. А на хората с по-чувствителна кожа тя препоръчва да намазват предварително мястото с малко мазнина.
Тя не твърди, че този метод ще излекува напълно болния, но все пак той може да се надява състоянието му да се облекчи и страданията му да станат по-поносими.

Вие питате, проф. Мермерски отговаря: 

Лапи церят мигрена

Здравейте, проф. Мермерски! Възможно ли е да дадете повече информация за лечебното действие на лапите и за какви болести се използват. Благодаря предварително! Поздрави от Шумен: Калинка Калоянова

Лапите са познати на нашия народ и са особено ефикасно средство на природолечението у нас. Прилагат се при навяхване, разтегляне, натъртване на тъканите. Добре действат при гнойни процеси (циреи, нагнояване под нокътя, мастити).
1. Лапа от кисел хлебен квас - тя е особено ефикасна при мигрена, главоболие, след мозъчно сътресение, също при циреи, натъртване, кръвонасядане.
Приготвя се по следния начин: 2-3 лъжици черно тричано брашно се забърква с топла вода (или прокиснала боза) и щипка сол. Тестото се оставя в покрит съд на топло място за 48 часа. През това време тестото вкисва и шупва. Този квас се разстила в тънка памучна торбичка (за главата като шапка) и се поставя върху болното място, а отгоре се слага вълнено парче (вълнена шапка). Държи се 6 часа.
2. Лапа от диви кестени - настъргват се с корите и 5-6 супени лъжици от тях се забъркват с вода като тесто, разстилат се върху памучно парче и се поставят на болното място.
Има добър ефект при главоболие, мигрена, състояние след сътресение на мозъка, мозъчна атеросклероза и др.
На главата се поставя под формата на двойна шапка от тензух или памучна материя, като лапата се разстила между двата слоя на тензуха. Понякога се прави комбинирана лапа от хлебен квас и настъргани диви кестени, която съчетава действието на двете.
3. Лапа от ленено семе - ленено семе се счуква или смила и се вари във вода или разреден оцет около 15 мин. Получава се гъста каша, която се разстила върху памучно парче и търпимо гореща се слага върху болното място. Покрива се с вълнено парче и престоява 15-30 минути, докато лапата изстине. Подменянето на лапите става няколко пъти. Прилага се при натъртване, навяхване (след 24 ч. от травмата), при слединжекционни втвърдявания и други инфилтрати.

Четете още

Проф. Мермерски: Подаграта удря преуспелите мъже

Проф. Мермерски: Подаграта удря преуспелите мъже

ВАЖНО! Ябълково вино успокоява гръдната жаба

ВАЖНО! Ябълково вино успокоява гръдната жаба

Реклама
Реклама
Реклама