Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/17348103 www.bgdnes.bg

Пилешки дреболии лекуват мастита

Смес от невен и свинска мас цери киста на гърдата и кожни проблеми 

Варена тиква ни избавя от синузита 

От стари времена Родопският край се слави като царството на билките у нас. Тук са родени много от народните ни лечители. Дори митичният певец на планината Орфей отлично е познавал родопските треви и тяхната сила, и като един от великите лечители на древността си е спечелил признанието на такива легендарни лекари като Хипократ и Гален.

Знания за билките и народната медицина трупа от най-ранните си години и родопчанката Евгения Бояджиева. Будната българка от смолянското село Загражден цели 35 години е учителка, но и днес изповядва, че ако има шанса да се прероди, ще се насочи към медицината.

Реклама

Преди време 73-годишната вече пенсионерка се сблъсква със сериозен здравословен проблем при раждането на първото си дете през 1961 г. Маститът втвърдява млечните канали на гърдата й, коластрата се пресича и тя не може да кърми детето си. Болките са ужасни, антибиотикът не помага.

Нейна позната споделя проблема й с възрастна жена от съседно село, известна с пророческите и лечителските си дарби. Бабата заръчва: да заколи една кокошка, да извади дреболиите й и още топли, да ги наложи върху болната си гърда.

Евгения Бакърджиева изпълнява инструкцията. Поставя вечерта топлите вътрешности на току-що заклана кокошка върху млечната си жлеза и ги покрива с кърпа като компрес. Когато на сутринта сваля превръзката, гърдата се оказва омекнала и пеленачето веднага започва сладко да суче майчиното мляко. А лекарите недоумяват как е станало това чудо.

Евгения прави същия компрес и върху мястото, където са й поставяни инжекциите с антибиотиците, тъй като то също било се втвърдило и се напипвали добре оформени бучки. От тях на другия ден след процедурата не остава и помен.

Правейки аналогия с това лечение, тя разказва, че при ухапване от змия например в Родопите поставят върху входната рана малко живо пиленце. Тялото му като вакуум "изсмуква" отровата и спасява живота на пострадалия.

С налагане на парчета варена тиква пък лечителката цери синузита. Процедурата е повече от елементарна. Взима се малка тиква, нарязва се на парчета и се сварява. Едно от тях се слага върху болния синус още топло и се държи, докато изстине. След като този начин на лечение се приложи няколко дена подред, оплакванията изчезват напълно.

Реклама

След като прочита книгата на Мария Требен за шведската горчивка и билките, Евгения започва да прилага и нейните методи. Особено много цени целебния мехлем от невен, който задължително си приготвя всяка година. В двора си дори е засадила специална леха с лековитото цвете.

С това мазило тя се е отървала и от КИСТА НА ГЪРДАТА, прилага го и при кожни проблеми и много други неразположения. Приготвя се, като в 500 г чиста свинска мас (несолена) се поставят 4 препълнени шепи нарязани на ситно стъбла, листа и цветове от невен и се поставят на котлона в емайлиран съд. Когато сместа заври, се отстранява от огъня и се оставя да престои 24 часа. След това отново се затопля леко, колкото да се втечни, и се прецежда през тензух, ленена кърпа или няколко пласта марля. Насипва се в чисти съдове - може и в стари бурканчета от козметичен крем, и се съхранява на хладно място.

Горската ягода има повече лечебни свойства от градинската ягода, но и още редица други:

1. Отвара от плод на горска ягода лекува колит и освен това е и добро отхрачващо средство.

2. Сушените диви ягоди премахват диарии.

3. Смачкани ягоди се налагат на засегнати от екзема участъци.

4. Сокът от плодовете е подходящ при нарушения на волевата обмяна (остеохондроза, обменен полиартрит и др.), при гастрити с понижена киселинност на стомаха, при възпалена жлъчка.

5. Отвара от листа на дивата ягода има запичащ, противовъзпалителен и диуретичен ефект. препоръчва се при диарии, нощно изпотяване, за компреси на кървящи рани. Използва се при авитаминоза, неврастения, фебрилни състояния, маточни кръвоизливи.

6. Извлек от листата действа съдоразширяващо и понижава кръвното налягане. Усилва дейността на сърцето и маточните контракции. Прилага се при стомашно-чревни и чернодробни заболявания, при камъни в бъбреците.

7. При маточно кървене: Вземат се 100 г листа от горска ягода и 100 бял имел. 3 с.л. от билковата смес вечерта се поставят в термос и се залива с 3 ч.ч. вряла вода. На сутринта се прецежда. Пие се по 150 г четири пъти на ден 30 мин. преди ядене.

8. При аритмия: 20 г наситнени листа от горска ягода се заливат с 1 ч. вряща вода. Ври 5-10 мин. на слаб огън. Кисне 2 часа на топло и се прецежда чрез изстискване. Взема се по 1 с.л. 3 пъти дневно. Ползва се при заболявания на сърдечносъдовата система и исхемична болест на сърцето.

9. При инфаркт: Вземат се 25 г изсушени листа от дива ягода и 50 г изсушени листа и плодове от малина.

Една чаена лъжичка от билковата смес се залива с 1/4 л студена вода, оставя се да кисне 6-8 часа, кипва се за 2-3 мин, прецежда се и след като изстине, се изпива наведнъж. Това е дозата за един ден.

10. При високо кръвно налягане: Една супена лъжица нарязани сухи листа от горска ягода се заливат с 1/4 кипяща вода и се оставят да киснат 2 часа.

Лук и катран ликвидират шиповете

Надя Стоева от Смолян е имала шипове и в двете колене с адски болки. От познати е приложила следната рецепта: разбиват се пресни яйца в 100 мл силна домашна ракия. Сместа се намазва върху памук или марля и болното място се превързва. Повтаря се една седмица и болките изчезват.

Пенка Славчева е приложила рецептата на Ванга и се е излекувала.

Глава лук се разрязва на две. В двете половинки се прави дупка, която се пълни с катран. Така приготвените половинки се слагат на шиповете, превързват се и се махат чак сутринта. След два дни болките преминават. Лечението продължава 2 месеца.

Вие питате, проф. Мермерски отговаря:

Чай от бял равнец атакува

изпускането при възрастни 

Уважаеми проф. Мермерски!

Пробвал съм вече доста лекарства против изпускане при възрастните, но без никаква полза. Ще съм благодарен, ако публикувате няколко природни рецепти, с които да опитам да преодолея проблема си.

Стоян Красимиров, Плевен

Рецепта 1: Приготвя се чай от бял равнец, като 2 супени лъжици от билката се попарват в 400 мл вода и се оставят да престоят в течността, докато тя изстине. След което отварата се прецежда и от нея се пие на малки глътки 4-5 пъти през деня преди хранене.

Рецепта 2: Няколко листа от живовляк се запарват с 500 мл вряща вода. Прецедената запарка се приема няколко пъти на ден и вечер преди лягане.

Рецепта 3: Измиват се и се обелват 3-4 черни репи. Нарязват се на ситно и се заливат с 1 л бяло сухо вино в стъклен буркан. Настойката се оставя да престои 3-4 дни, след което се прецежда и се пие по 1 ракиена чашка само сутрин на гладно.

Четете още

Проф. Мермерски съветва: Орехът е мехлем за болни крака!
Проф. Мермерски съветва: Орехът е мехлем за болни крака!

Проф. Мермерски съветва: Орехът е мехлем за болни крака!

Великденче успокоява неврозата

Великденче успокоява неврозата

Реклама
Реклама
Реклама