Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/5279396 www.bgdnes.bg

Риболовът на пъстърва започва

След 4-месечна забрана риболовът на пъстърва у нас отново е открит! Множество мераклии решиха да опитат късмета си в първите дни за определяната като царицата на речните риби у нас.

ВНИМАНИЕ, ЧИТАТЕЛИ! Целия текст, снимки, още факти и интересни детайли ще публикуваме УТРЕ в хартиеното издание на "България Днес"!

Реклама


Размножителният период на балканската пъстърва е през зимните месеци. Сезонът официално се открива в началото на февруари. Законът повелява, че пъстърва може да се задържа само в събота, неделя и празнични дни, а през останалото време трябва да се пуска обратно във водата, независимо от състоянието й.
Поради тази причина същинското откриване на пъстървовия риболов започва утре (първата събота на февруари). От началото на месеца хобито можеше да се упражнява само на реките със статут "хвани и пусни", където всеки уловен екземпляр задължително се връща обратно.
Първите отзиви за годината са доста оптимистични. Пъстървите са изгладнели след дългите месеци, в които са извършвали брачните си задължения. Реално на повечето планински реки на целенасочен улов може да се разчита едва през пролетта, когато времето трайно се затопли. Сега най-успешни са реките, които водят началото си от карстови извори. Популярни такива у нас са Златна Панега и Искрецка, които са и най-посещаваните от риболовците през февруари. В тези карстови реки температурата на водата е значително по-висока от останалите и поради тази причина пъстървите са по-активни и се хранят усилено.
В нашите условия се срещат три основни вида пъстървови риби. Балканската пъстърва е най-ценна, защото е местен вид и се размножава в естествени условия. Нямаме право да прибираме риби под 23 см дължина. За американската пъстърва котата е 22 см, като тази риба се развъжда по реките единствено по изкуствен път. Същото важи и за сивена, чийто минимално допустим размер за улов е 20 см.


Как да я хванем?

Пъстървата е типичният всеяден хищник. Храни се с абсолютно всичко, което става за ядене. Това я прави и толкова атрактивна за риболовците. В последните години особено популярен стана мухарският риболов. Той се практикува чрез пръчка с шнур, а за примамка се поставят имитации на различни насекоми и ларвите им. По това време от годината успешни са така наречените потъващи нимфи. Те имитират животинките в сегашния им стадий, когато са още в пашкули. Когато насекомите полетят край реките, тогава вече в атрибута влизат още изкуствените сухи и мокри мухи.
Друг типичен пъстървов риболов е спининговият, в който се използват блесни, воблери и силиконови примамки. В България все още се разрешава риболов на пъстърва с естествена стръв, макар че този лукс вече е забранен в редица европейски страни. Прието е, че тази грациозна планинска риба става твърде лесна плячка с предлагани лакомства от всекидневието й. Освен това маломерните пъстървички твърде стръвно атакуват естествените примамки и на практика животът им трудно може да бъде спасен, дори да се спази изискването те да бъдат пускани обратно. Неетично се приема използването за стръв на червен хайвер, както и на живи рибки, които най-често попадат в менюто на пъстървата. Засега обаче нашето законодателство остава твърде либерално в това отношение.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама