Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/6375282 www.bgdnes.bg

Пушките гръмват на 12 август

Откриването на ловния сезон тази година ще бъде на 12 август. Това стана ясно след заповед от Изпълнителната агенция по горите, подписана от шефа й Григор Гогов.
Стартира се с лов на дребен дивеч. На мушката на ловците най-често попадат пъдпъдъци, гургулици и гугутки. Макар и по-рядко, ловджиите дебнат птици като гривяк, горски бекас и обикновена бекасина. Въпреки намалялата популация на пернат дивеч на много места из страната авджиите се стягат за благодатен сезон. Откриването и първите изстрели на пушките са своеобразен празник.
През миналата година силни резултати на пъдпъдък регистрираха във Варненско. По принцип август и началото на септември е най-доброто време за лов на тази птичка. Тя се събира в ожънатите ниви и ливадите, подготвяйки се за миграция на юг. Най-важното условие за успешен лов е да разполагате с добро куче птичар Ц пойнтер, бретоншпаньол, круцхаар.
В някои части на Северна България основен е ловът на гургулица или гугутка. Тя се търси най-вече около електропроводите или самотните дървета в близост до слънчогледовите ниви. По лозята обикновено има добър улов от скорци.
Задължително е спазването на установените норми за отстрел от един ловец за един ловен излет съгласно Закона за лова и опазване на дивеча. Разрешен е ловът на пъдпъдъци до 15 бр., на гривяк и гургулица - до 10 бр., на горски бекас и обикновена бекасина - до 10 бр.


Забранява се използването на електрически звуковъзпроизвеждащи устройства, живи птици за примамка, ловни соколи и други грабливи птици независимо от вида и произхода им, както и ловни хрътки и други забранени средства и методи за ловуване. Строго ще се следи за спазването на разпоредбите.
От 100 до 500 лева е предвидената глоба за ловци, участващи в групов лов на дребен дивеч, които не са с шапка или облекло с ярък сигнален цвят. Също така между 200 и 2000 лева ще бъде глобата за ловец, употребил алкохол до приключване на лова. Санкцията се отнася за тези с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 промила или използвали наркотични и упойващи вещества. Ако същото нарушение се направи отново в срок от една година от влязло в сила наказателно постановление, глобата става от 3000 до 5000 лева.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама