Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/6481966 www.bgdnes.bg

Бялата риба е канибал

Иво АНГЕЛОВ

Нощен риболов на бяла риба по река Тунджа е приключение, което се помни цял живот!


Хищникът е един от най-големите хитреци под водата и трудно се подлъгва да клъвне, но и той може да се намери майстора. Тунджа е богата на риба в участъка си в подбалканските котловини. На някои места е маловодна и ако хвърляте там, вероятно цял ден ще останете с празни ръце. На места обаче се образуват вирове, които са дълбоки по 3-4 метра и именно там може да попаднете на голяма находка.
"Бялата риба е ловец и е най-активна през нощта. Нейните очи са големи, а зрението й е изключително добро. Затова и за нея не е проблем да ловува на неосветени места. Затова и нощем има по-голям шанс да бъде уловен някой голям екземпляр", разказаха пред "България Днес" рибари от Николаево (Старозагорско). Край малкото градче Тунджа се вие в красиви меандри и във водите си крие богат улов.

Реклама


"Едно време тук имаше много риба. Можеше да се види как скача над водата. Сега е много по-различно - дали от замърсяване, дали по други причини, рибата намаля значително. Хората обаче продължават да идват и да мятат въдици. През почивните дни и двата бряга са пълни с хора, понякога е трудно да се намери място", коментираха въдичарите.


Любопитен момент е, че бялата риба има ролята на "доктор" във водата. Тя прочиства водоемите от болни, наранени и неразвити риби, като ги изяжда. Когато наедрее, се отделя от стадото и ловува сама, като може да нападне себеподобни с маса до половин килограм. Канибализмът не е нещо невиждано в природата, така че поведението й не е някакво изключение.


Краят на октомври и целия ноември са най-подходящото време за лов на бяла риба, тъй като по това време на годината видът е особено активен. Ако искате да хванете наистина голям трофеен екземпляр, може да заложите на лова с мъртва рибка. Техниката може да бъде използвана както от лодка, така и от брега. Опитни рибари споделят, че когато клъвне, бялата риба размотава около метър влакно и спира. След това отново повтаря действията си. Именно това може да ви помогне да прецените кога е точният момент за засичане.


Един от най-големите митове е, че бялата риба кълве само на рибки. Може да го направите и с торен червей, като е препоръчително дължината му да е над 10 сантиметра. Нанижете примамката два пъти на единична кука, за да е стабилна, и хвърляйте смело.


"По това време на годината температурите са много ниски през нощта, така че добре се подгответе за риболова. Дебели дрехи и една бутилка от местната ракия ще превърнат нощния ви лов в една идея по-добро преживяване. А и със сигурност ще го помните дълго време, особено когато имате голям трофей, с който да се похвалите", допълниха рибарите от подбалканските котловини.

Реклама

Най-добрите условия:

- изгряваща или залязваща луна

- средно атмосферно налягане без драстични промени

- лек западен вятър

- небе с разкъсана облачност

- леко покачване на температурата.

Остри зъби и голяма уста

Острите зъби, здравата челюст и голямата уста са най-характерните данни на бялата риба. Именно те й помагат да напада себеподобни и с лекота да ги разкъсва.
Средна дължина на тялото й 50-90 сантиметра. Нараства бързо, като с лекота достига 10-20 килограма. Женската започва да изхвърля хайвера в края на февруари, като плодовитостта й е до 500 000 яйца.

250-килограмов глиган рухна

Началото на ловния сезон на едър дивеч в първия ден на октомври постави поредица от няколко големи удара.


Двайсетина ловци участваха в първия ловен излет на дружинката в шуменското село Янково, съобщи председателят Севдалин Краев. На втората гонка е бил отстрелян много голям глиган, който тежи над 250 килограма. Слуката е на 48-годишния Тефик Тефик, който от 3 години е ловец.


Успешно начало на ловния сезон постави дружинката в бургаското село Садово, където още на първа гонка авджиите отстреляха цели 10 диви прасета.
Както "България Днес" писа преди дни, край благоевградското село Крибул беше убит 287-килограмово диво прасе, което е рекорд за Югозападна България. Глиганът с впечатляващи размери е бил известен сред авджиите като Мамута.

Реклама
Реклама
Реклама