Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/13983234 www.bgdnes.bg

Само Тео Ушев поздрави Христо Грозев с "Оскара"

Разследващият журналист Христо Грозев, който стана единственият българин, носител на "Оскар" за документалния филм "Навални", изненадващо не обра овациите на актьорското съсловие у нас. В профилите и страниците на най-популярните бг актьори и режисьори от всички генерации в социалните мрежи нямаше нито ред за събитието. Единствено режисьорът Тео Ушев качи в профила си във фейсбук социалните мрежи емоционален пост, в който изразява гордостта си от супер отличието на Грозев.

"Навални! Исторически момент! За първи път българин печели "Оскар"! И това беше наистина!", ликува топаниматорът.

Реклама

В студиата на най-големите бг телевизии Христо Грозев коментира, че голямото отличие за тази лента ще й осигури още 20 милиона зрители, които по този начин ще разберат истината за Режима на Путин, за политическите затворници в Русия и съдбата на лидера на руската опозиция Алексей Навални, обявен за политически затворник номер едно на путинизма от най-авторитетните световни правителствени и неправителствени организации. "Това до голяма степен е български филм. Аз съм вложил в началото в него и мои лични средства", довери Христо Грозев.

Преди този триумф филмът за Алексей Навални грабна първата награда на кинофестивала BAFTA във Великобритания, но Христо Грозев не бе допуснат на церемонията от съображения за сигурност. Нашият сънародник бе обявен за издирване от властите в Москва, но след запитване от страна на съответните органи в София се оказа, че няма формулирано обвинение срещу него. Въпреки това журналистът, който е и един от създателите на най-известната международна организация и сайта за разследваща журналистика Белингкет, пръв публикувал разследването за катастрофата с малазийския  боинг през 2017 г., бе изслушан в българсикя парламент през януари т.г. Грозев каза, че се чувства заплашен в България, докато в Австрия е имал охрана.

В лентата за опозиционер №1 на Путин се разказва за опита за убийство с бойното отровно вещество "Новичок" през лятото на 2020 г., за неговите разследвания на корупцията по най-високите етажи на властта в Русия и изпращането му в лагерна колония, където е наказван и за най-дребното нарушение на устава и през няколко седмици ръководството на затвора го мести в единичен карцер, за да бъде пречупен.

Съавтор на българския разследващ журналист е съратничката на Навални и говорител на неговия Фонд за борба с корупцията /ФБК/ - политологът Мария Певчих, 35-годишна рускиня, живееща от няколко години в Лондон. Единственото интервю на Певчих за българска медия е дадено преди две години на известната журналистка Светла Петрова, водеща на предаването "Алтернативата". Още един любопитен факт е, че за сефте името на Алексей Навални се споменава в български национален ефир през лятото на 2017 г. в предаването "Свободна зона" на вече покойния тв журналист Георги Коритаров.

Преди Грозев само двама българи са държали в ръце заветната стаутетка, връчвана за най-високи постижения от Асоциацията на американските филмови дейци. Преди Христо Грозев с колективен "Оскар" като част от екипа на филма "Зелената книга" се окичи сънародникът ни Димитър Маринов, който изпълнява второстепенна роля в лентата - на руския виолончелист Юрий Тахт. Маринов бяга от България и от 1990 г. живее в САЩ. На първия кастинг той е отхвърлен, но му дават втори шанс, като трябвало за пет дни да се научи да свири на виолончело.

Реклама

Един от най-големите успехи за българското кино постига аниматорът Теодор Ушев през 2017 г. Анимацията му "Сляпата Вайша" е номинирано за най-престижното филмово отличие в категорията за късометражен анимационен филм. Филмът е създаден по едноименната новела на писателя Георги Господинов. Историята разказва за едно момиче, което с лявото си око вижда миналото, а с дясното - бъдещето, и така се оказва неспособна да живее в настоящето. Българската версия на филма е озвучена от Теодора Духовникова.

2017-а се оказа годината на триумфа за един друг българин - Владимир Койлазов бе отличен с т.нар. технологичен "Оскар" за приноса си в развитието на киноиндустрията. Награадата му бе присъдена за разработения от него софтуер V-Ray, който създава реалистична 3D визуализация. "Аватар", "Игра на тронове", "Дедпул", "300" и стотици други филми са белязани от софтуера му. Технологичните "Оскари" традиционно се раздават две седмици преди наградите на Американвската филмова академия на специална бляскава церемония в хотел в Бевърли Хилс. За разлика от другите отличия технологичните не се присъждат за постижения през конкретната година, а за цялостен принос в развитието на киното.

Осем години по-рано българка се оказа близо до най-престижния приз в седмото изкуство. Яна Стоянова бе част от екипа, който гримира актьорите във филма "Бягството". Продукцията бе сред трите номинации за "Оскар" в категорията "Грим".

Български композитор пък се оказа автор на музиката към филма на култовия режисьор Гилермо дел Торо "Пинокио". Той грабна "Оскар" за най-добра анимация тази година. Името, което се изписва към двата официални трейлъра на лентата, е на пловдивчанина Тихомир Христозов..

В пост в социалните мрежи композиторът написа, че е много развълнуван от наградата.

"Много се радвам да споделя, че филмът "Pinocchio" на големият Guillermo Del Toro спечели награда "Оскар". Радвам се, че успях да напиша музиката към двата офиицални трейлъра към филма", сподели Христозов.

Четете още

Тазгодишните победители имат да наваксват! Вижте кои са филмите с най-много "Оскари":

Тазгодишните победители имат да наваксват! Вижте кои са филмите с най-много "Оскари":

"Всичко, навсякъде, наведнъж" обира всичко, навсякъде и наведнъж! Но защо ли?

"Всичко, навсякъде, наведнъж" обира всичко, навсякъде и наведнъж! Но защо ли?

Мария Бакалова изумителна в черно на партито след Оскарите на фондация "Елтън Джон"
Мария Бакалова изумителна в черно на партито след Оскарите на фондация "Елтън Джон"

Мария Бакалова изумителна в черно на партито след Оскарите на фондация "Елтън Джон"

Реклама
Реклама
Реклама