Реклама
https://www.bgdnes.bg/svyat/article/13981759 www.bgdnes.bg

"Всичко, навсякъде, наведнъж" обира всичко, навсякъде и наведнъж! Но защо ли?

Смазващ брой "Оскари" грабна "Всичко, навсякъде, наведнъж" и отвя далеч назад уж обещаващи продукции.

Световните медии тръбят, че поне що се отнася до наградите на Академията, "Всичко, навсякъде, наведнъж" е спечелил всичко, навсякъде и наведнъж. Но малка част от тях се спират на сюжета и тематиката, засегната в продукцията. Погрешно наричан "китайски", "Всичко, навсякъде, наведнъж" е американски филм за живота на китайско имигрантско семейство. Проблематиката в сюжета е изцяло "модерна" - обръща се внимание на социалното неравенство, изолацията на имигрантите, финансовите трудности и естествено - на нетрадиционната сексуална ориентация (къде без нея).
Евелин Уанг (Мишел Йео) е домакиня на средна възраст, дошла от Китай в САЩ преди две десетилетия. Тя и съпругът и Уеймънд (Ке Хуй Куан) се опитват да въртят обществена пералня. Семейното малко до средно предприятие едва-едва крета и е затънало в дългове.

Реклама

Евелин трябва да посети хладната и надменна данъчна инспекторка Диърди (Джейми Лий Къртис). Освен финансови проблеми Евелин и Уеймънд имат трудни взаимоотношения с дъщеря си Джой (Стефани Ксу). Свитото момиче е лесбийка и се чуди как да им съобщи новината. В дома на семейство Уанг е пристигнал възрастният баща на Евелин (Джеймс Хонг) - сприхав, прикован към инвалидна количка старец. Тук се намесва жанрът на научната фантастика - в Уеймънд се вселява воин от паралелна вселена. Той съобщава на Евелин, че тя е избрана от галактическите сили героиня, която трябва да спаси Вселената и съпътстващи я паралелни реалности. Космическият ред бил заплашен от демоничен разрушител, вселил се в тялото на дъщеря им Джой.


Впечатляващата продукция обира статуетките на Академията за най-добър филм и още седем категории. Наградата за най-добра актриса отива при "перачката" Мишел Йео.

Самата тя е имигрантка от Хонконг. Режисьорите на филма Даниъл Куан и Даниъл Шайнърт също са отличени с "Оскар". Уеймънд (Ке Хуй Куан) е награден за поддържаща мъжка роля. Статуетката за поддържаща женска роля пък се озовава при данъчната инспекторка Диърди (Джейми Лий Къртис).

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама