Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/14538485 www.bgdnes.bg

Зад кулисите на "Капките": Вижте коя е авторката на "Болката отляво" и нейните откровения за любовта

"Иване, Иване", "Само за жени", "Бермудски триъгълник", "Нова година", "Балкански синдром" са част от стиховете на Петкова, които се превръщат в песни

България аплодира бурно победителя в шоуто "Като две капки вода" Владимир Михайлов за неговото спиращо дъха изпълнение на песента "Болката отляво", но коя е авторката на текста, който разчуства публиката? Маргарита Петкова пише стихотворението, което Васил Найденов превръща в златен хит, а откровенията на поетесата са не по-малко вълнуващи от нейните поеми.

Реклама

"Родена съм в София, на бул. "Христо Ботев", което считам за показателно, над кръчмата "Сините камъни", бивша пивница "Странджата, което считам за още по-показателно, пише Петкова в книгата си "Болката отляво". - Ритах топка с момчетата между трамваите, затова цял живот не зачитам пътните знаци.

Завърших българска филология във Великотърновския университет, не защото там се влизаше по-лесно, а за да бъда самостоятелна, извън родителското крило. Велики години! Благодарение на тях научих на практика, че може и с две, и с двеста. Много от стихотворенията ми по стечение на съдбата, се превърнаха в песни: "Иване, Иване", "Само за жени", "Болката отляво", "Бермудски триъгълник", "Нова година", "Балкански синдром"... Имам 3 деца, което смятам за най-качественото нещо в живота си. Вече съм и баба на две внучета. Не си крия годините, любовниците и пристрастията. Любовта окриляше поетичните ми упражнения, а стиховете ми даваха нетрадиционен привкус на любовта. И страдах, и се възвисявах, и се ядосвах на себе си, и се самооблажавах, нищо различно от всяка човешка любов.

Наистина голямата тема в поезията ми е любовта. За заводи и юзини не мога да пиша, защото в завод съм стъпвала само на литературно четене.

Пишех в кафенетата върху сметките, на пейките срещу дома на човека, докато зелената лампа в кабинета му светеше цяла нощ, защото така ми беше обещал, когато се разделяхме всеки по къщите си... Боже, млада и глупава съм била, но една дума не бих променила нито от чувството, нито от стиха си.

Така се случи, че от самото начало, когато се появих на литературната сцена, ме нарочиха за скандална поетеса. А кое ми беше скандалното - пишех за нещата такива, каквито са. Половината свят ги живее тези неща на невъзможните любови, ама си трае и се крие по кьошетата, а аз си ги казвам в прав текст. Художествен. Половината свят се припознава в моите думи, обаче половината от тази половина не иска да си го признае.

Всичко е в стиховете ми. Добри, лоши – други нямам. И не искам да имам. Както не искам да имам друг живот."

Четете още

Победителят от "Капките" не може да кара

Победителят от "Капките" не може да кара

Победителят в "Капките" Владимир Михайлов: Дълъг разговор с Васил Найденов ми помогна за успеха

Победителят в "Капките" Владимир Михайлов: Дълъг разговор с Васил Найденов ми помогна за успеха

Реклама
Реклама
Реклама