Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/16860822 www.bgdnes.bg

Парцалев и Коканова ОЖИВЯВАТ в Сатирата

Слагат 12 маски на велики актьори в театъра

Нови скулптурни маски на Георги Парцалев и Невена Коканова ще допълнят колекцията на Сатиричния театър "Алеко Константинов" другата седмица.

Лицата на големите актьори Георги Парцалев и Невена Коканова ще изгреят на небосклона в самата сграда.

Реклама

В началото на октомври в централното фоайе на театъра бяха поставени първите три - на Калоянчев, Стоянка Мутафова и Татяна Лолова.

Пред вестника директорът на Сатирата Калин Сърменов разкри, че ще има още няколко лика, но не пожела да даде подробности.

"Подписали сме за 12 маски. Продължаваме нататък, но няма да издавам всичко сега. Когато те станат готови, ще мислим за още", каза Сърменов.

Новите маски са изработвани около 5-6 месеца.

"Това не е нещо, което се прави сега и веднага, защото не е важно само да си приличат, а да вкараме и духа на артиста в нея", обясни Сърменов. Автор на маските отново е скулпторът Кунка Димитрова. Директорът на Сатирата разкри още, че направата на всички отнема време, но най-труден е бил процесът на изработване на скулптурната маска на Калоянчев, който е от първите поставени във фоайето.

"Калата беше най-проблемен, два пъти го правихме. Когато маските не се правят на живо, а по снимки, е още по-трудно, но Кунка е гениална", добавя Сърменов.

Реклама

Според него огледалата в гримьорните още помнят лицата на великите актьори като Невена Коканова и Георги Парцалев. "В гардеробите ризите им помнят изхвръкващите им сърца преди премиера. Стените са напоени с техните гласове", вълнува се директорът.

Големият Парцалев, както и Коканова имали десетки мисли, които само колегите им чували. "Той обичаше да казва, че по-лесно се прощава бездарността, отколкото талантът", припомня си Сърменов, който бил в една гримьорна с актьора.

Една от любимите колежки на Парцалев безспорно е Невена Коканова. "Невена е ненадмината в опитомяването на животни и хора", споделял е Пацо за иконата на киното у нас. За Венчето пък най-добрата й приятелка Стоянка Мутафова също споделяше: "Изпепеляваше мъжете, каква е тая съдба! Влюбват се в нея, а тя си обича маймунката, прасенцето, лисичката и бухала, които отглеждаше. И, разбира се, детенцето".

Най-вероятно на откриването на маските на Невена и Парцалев ще видим и "детенцето" на Коканова - дъщеря й Теодора, и внукът й - Калоян Добрев.

Четете още

Парцалев, Григор Вачков и Дончо Цончев с общ паметник

Парцалев, Григор Вачков и Дончо Цончев с общ паметник

Георги Парцалев се преражда в правнука си

Георги Парцалев се преражда в правнука си

Реклама
Реклама
Реклама