Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/18237305 www.bgdnes.bg

Син рак емигрант превзема Черно море

*Красивият вкусен плувец стига до 30 см 

*Родината на водния обитател е Америка 

Син рак емигрира в Черно море!

За това бият аларма учени и рибари от България и Румъния. Новият вид се улавя все по-често в мрежите и буди редица въпроси в сектора.

"Този вид рак не е характерен за нашите географски ширини. По време на Консулативния съвет за Черно море стана ясно, че през последните няколко години се забелязва наличието му у нас и в Румъния. Към момента има малко бройки, но не знаем дали това няма да се промени. Засега е атракция и деликатес", коментира пред "България Днес" д-р Йордан Господинов, председател на Асоциацията на производителите на рибни продукти.

Реклама

Синият рак е характерен за Източното крайбрежие на САЩ. По бреговете на Америка е особено ценен заради бялото му месо. Там водният обитател съставлява 1/2 от общия улов на крабовите раци. В Средиземно море ракът вече има сериозна популация и се счита за силно проблемен, защото е хищен. Характерни за този вид са специфичният син цвят на бронята му и огромният размер, който достига до 30 см.

"Изнесоха данни и за други нови видове, като лаврак, два вида скариди, които се срещат по-скоро по делтата на Дунав. Това възбужда вниманието на сектора, че нищо чудно да има по-голяма миграция на чужди обитатели. Не знаем дали новите няма да окажат влияние на старите като черноморската акула, калкана, цацата", изразява притеснение специалистът и допълва, рапаните, които са се появили в Черно море преди 50-60 години, вече почти са изяли мидите.

Учените си вадят изводи, че нашето море все повече започва да прилича на Средиземно, тъй като водата се затопля, солеността се променя и цъфтежът на планктона се случва по-рано.

Тези дни от НАСА обявиха, че Черно море е изменило рязко цвета си и заради масовото размножаване на фитопланктона е станало изумрудено зелено.

"Това се дължи именно на затопляне на водата и на по-голямото вливане на реките в морето. Това води до по-голям цъфтеж на планктона. Той усвоява кислорода и не достига такъв до дънните риби, което влияе на видовете. В същото време малките риби се хранят с планктон. Все още не знаем дали увеличението му е стряскащо, или не, затова молим учените да публикуват повече информация", казва още д-р Господинов.

Четете още

МОРЕТО ни е чисто: Доц. Ангел Кунчев пред Бесте Сабри и Митьо Маринов: ТОП 5 сме в Европа!

МОРЕТО ни е чисто: Доц. Ангел Кунчев пред Бесте Сабри и Митьо Маринов: ТОП 5 сме в Европа!

Защо октоподите не живеят в Черно море? Ето къде и как да ги уловим!

Защо октоподите не живеят в Черно море? Ето къде и как да ги уловим!

Реклама
Реклама
Реклама