Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/15391059 www.bgdnes.bg

Мирослав Димитров, баща на картинг звездата Дарин: Печелим купи без треньор и механик

На 8 години кара с 80 км/ч, търсим спонсори, за да преминем при по-големите

Кой е той

Само на 8 години Дарин Димитров печели купи и подиуми на най-престижните картинг състезания в Англия. Неговото семейство от години живее на Острова и помага с всички сили на талантливото момче да сбъдне мечтите си. Баща му Мирослав е принуден да влиза в ролята на треньор и механик, тъй като тази привилегия е за по-заможните местни деца. Въпреки това Дарин може да изпревари всяко едно от тях и няма никакво намерение да се отказва от спорта. За неговите постижения и трудности разказва баща му Мирослав.

Реклама

- Как се запали Дарин по картинга, кога за първи път се качи в болида?

- Още преди да навърши 5-годишна възраст. Бяхме купили един непрофесионален картинг, който беше само за проба. Преди това караше електрически мотори, които също развиваха доста сериозна скорост. Но от съображения за сигурност решихме да го качим на четири колела, при моторите е по-опасно. Когато стана на 5 г., вече бяхме ходили на няколко тренировки с непрофесионалния картинг и той се запали страшно много, искаше едва ли не всеки ден да ходим след училище на пистата. Така решихме да купим картинг, който е оторизиран за състезания в цяла Англия.

- Доколко е важен спортът за него?

- Взел го е насериозно, защото там борбата е жестока. Става въпрос за деца, които се обучават от един или двама треньори, механици и т.н. Ние все още нямаме възможност да видим какъв ще бъде успехът му, ако го включим в отбор с професионален треньор. Той разбира всичко това, което се случва около него. Вижда разликата между него и другите деца. Всичко му е обяснено, засега трябва сам да се бори с големите отбори. Дарин си ходи на училище. Когато сме на големи състезания по три дни от петък до неделя, тогава вече има писмо, което се представя пред училището, и се надяваш да го освободят от петък. 

- Сами ли финансирате участията му в състезанията? Колко е скъпо?

- Още от началото винаги сме го финансирали сами. Един картинг струва между 4 и 5 хиляди паунда, но не е достатъчен за състезател. За всяко едно състезание разходите варират между 500 и 600 паунда. Тридневно състезание без треньор и отбор ще ти струва 700-800 паунда. Това включва таксата за състезание, за пистата, гумите, които се изтъркват доста бързо. Ние имаме два комплекта картинг, които ни струват около 8000 паунда. Ако искаш да сложиш детето си в отбор с професионални треньор и механик, там вече става между 600 и 1000 паунда за три дни. В Англия е разрешено да се състезаваш от 5-годишна възраст. На месец има по две състезания, като те спират от септември до март. През това време има по едно състезание на месец. Ако другата година продължи с картинга и намерим някаква помощ, най-вече спонсори, тогава той отива в класа между 8- и 12-годишни. Там става още по-трудно и скъпо. Затова се надяваме да намерим спонсор, който да ни помогне да участваме. Плюс допълнителни тренировки, тъй като карането става много по-трудно. Скоростта отива на 110 км/ч, в момента сме на максимум от 80 км/ч. От 1 януари той няма право да остане в досегашния клас, а трябва да премине в следващия.

- Имате ли разговори с конкретни отбори, с потенциални спонсори?

- Изпратили сме много писма до различни фирми, български и чуждестранни. Но засега имаме само много малки спонсори, които помагат еднократно. Казват ти, че могат да ти осигурят гумите например. Това са малки фирми, помощ от приятели.

- Как се представя в състезанията?

- За последните три години Дарин е единственият, който има страшно много купи и подиуми, без да е бил нито една минута с треньор или личен механик. На едно от последните състезания заваля пороен дъжд. Той стартира последен и завърши на подиума. Собствениците на два от отборите дойдоха при нас и го поздравиха. Те винаги канят децата, които имат успехи без странична помощ, гледат да отидеш в техния отбор. В неговия клас са между 15 и 20 деца в цяла Англия, но те растат и всичко е различно всяка година.

Реклама

- Има ли хора в семейството ви, които са се занимавали с моторни спортове?

- Аз съм учил за автомобили, завършил съм техникума "Вилхелм Пик" в София. Може би затова успешно се справям като механик на Дарин. Но не съм се състезавал никога. Играя ролята на механик, защото дори за един уикенд не можем да си позволим професионалист. Децата са прекалено малки, но Дарин много добре вижда как се грижат за другите. Треньорите, механиците обикалят около тях и е трудно да обясниш на едно дете, че се дават много пари за другите, въпреки че те нямат неговите успехи. Ако детето няма нюх и талант, няма как да има добри резултати. Собствениците на отборите казват, че голямото предимство е, че там знаят абсолютно всичко - всички настройки, всичко за двигателя. Могат да обучат детето да стане много по-добро, но всичко зависи дали ще можеш да покриваш таксите. Никой не ти предлага да отидеш безплатно в техния отбор.

- Има ли наградни фондове в състезанията?

- В последните три години може би един или два пъти е имало награден фонд, който е осигурен от частна фирма. Всеки може да обяви награден фонд за конкретно състезание. Понякога децата получават и награди за първо място, отново от спонсори. Засега имаме само разходи. С помощ от приятели, роднини е почти невъзможно да се получи. За това нашата цел е да намерим по-голям спонсор, да има възвръщаемост и за двете страни. Рекламата е огромна в социалните медии, на самия картинг, на местата, които ходим има доста заможни хора. Всички трябва да получават възвръщаемост на инвестициите, каквато е и целта на всяко едно спонсорство. Надяваме се да намерим нещо подобно.

- Събира ли се много публика на състезанията?

- Идват страшно много хора, стотици, дори хиляди. На последното състезание само участниците на пистата бяха 190 от различните възрастови групи. Заедно с екипите и близките са около 600 души. Отделно има публика, която идва специално за да гледа състезанието, интересът е голям. Идват големи фирми, които предлагат продуктите си. Има отбори, които търсят талантливи състезатели.

- Има ли други любими спортове Дарин, какво го вълнува извън картинга?

- Дарин тренира интензивно футбол, ходи три пъти в седмицата. Неговият отбор е сериозен - "Лондонските вълци" се казва и е доста популярен. Там също минаваш през голяма цедка, за да си в титулярния отбор. За наша радост се справя доста добре и е картотекиран в състава. Иначе от английските отбори харесва "Арсенал".

- Какви са мечтите на Дарин?

- За момента мечтата му е доста реална. Събира си парички по един лев, по един паунд, за да можем да купим следващите картинги за по-големия клас от 8 до 12 години. На повечето от приятелчетата му вече им купиха. Засега за това мечтаем - да можем да продължим следващата година в картинга. Гледаме Формула 1, коментираме, пита ме: Дали е възможно аз да съм там един ден? Гледаме и други състезания с коли. Имаше и мечта да стане футболист, от която все още не се е отказал.

Четете още

Синът на Блатечки става пилот

Синът на Блатечки става пилот

Иво Аръков с дебют на пистата

Иво Аръков с дебют на пистата

Реклама
Реклама
Реклама