Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/15931633 www.bgdnes.bg

ММА легендата Росен Димитров: Семейството ми беше против завръщането

ММА легендата Росен Димитров е мотивиран от стара вражда, за да се качи отново на ринга. Той ще оглави историческото шоу BKFC в София на 17 ноември срещу Тодор Желязков. Битката е реванш на техния мач от 2018-а. Тогава Близнака беше свален след тежък удар, но след обрат спечели с технически нокаут. Пред youtube канала "Спортната джунгла" и "България Днес" 3-кратният световен шампион разкри как е решил да се завърне.

Огнян Георгиев

- Росене, 4,5 години след последния ви мач се завръщате на бойната сцена. Как се решихте на това?

Реклама

- Бях на морето с моето семейство. Леко бях понапълнял и видях, че правят кастинг за BKFC и че Тодор Желязков ще е на него. Звъннах на организатора Любо Геджев от плажа. Казах му: "Aко искаш, може да направим един мач като за последно с Тошко". Реакцията му беше: "Ама, братле, ти знаеш ли какво ми казваш в момента?". Обясних му, че съм напълно сериозен. Той знае, че не говоря празни приказки. Така стана всичко. Имаме една среща с Тодор Желязков. Победих го на ММА, но сега ще е доста по-различно.

- BKFC за първи път идва в България. Защо избрахте точно този съперник?

- Казах на Любо, че не искам да играя с абсолютно никой друг. Бих приел мач само и единствено с Желязков. Когато се срещнахме на ММА в Свети Влас, го победих, но той ме удари в първи рунд и паднахме долу. След това, когато се видяхме, ми каза някои неща. Аз ги приех по начин, че не заслужава моето уважение. Сега ще си направим хубава среща и ще видим кой е по-добрият.

- Какво точно ви е казал, че да ви подразни толкова много?

- Той не изпитва нужното уважение в спорта, както би трябвало, когато те победи човек. Да му стиснеш ръката и да приемеш, че си по-слаб от него. Да продължиш да се усъвършенстваш и да надграждаш себе си. Затова го приех така. Такива работи не се забравят. 100% залагам, че няма да се стигне до съдийско решение в мача на 17 ноември.

- Регламентът е по-различен - 5 рунда по 2 минути с голи ръце. Вие участвали ли сте на състезание по бокс?

- Не съм участвал на бокс или кикбокс. Играл съм ръкопашен бой, бойно самбо, джудо, самбо и ММА.

Реклама

- Как ви се струват правилата и какво променихте в подготовката си за този мач?

- Тренирам както за всеки един двубой. Единствената разлика е, че правя чувалите и лапите с голи ръце. Да се каляват. Спаринги правя с малки ръкавици, за да се изострят реакциите и да е по-близо до боя. Не може да играеш спаринги с голи ръце, защото ще има сериозни последствия. Може да ти коства един месец възстановяване.

- От кога започнахте насочена подготовка за този мач?

- В началото исках да вляза в добра физическа форма. Да мога да издържам. Да се подготвя функционално, защото това е много важно. На първо място е функционално и психически да издържиш на напрежението. След това са уменията. Вкарваш ги в комплекта. Това е моята формула. Влязох в добра физическа форма. Сега остава този месец да направя спарингите и да изостря реакциите.

- Какво променихте в техниката за избягването на ударите?

- Работя върху защитата. С гола ръка да хващам и да връщам веднага удари. Да стоя в по-далечна или по-близка дистанция, за да не понасям тежки удари.

- Много ММА бойци гледаха с презрение на този спорт. Вие какво мислите за него?

- Много ММА бойци участват в тази дисциплина вече. Вече ветерани от UFC отиват в BKFC. Аз го приемам като едно предизвикателство. Нещо ново, върху което да се потрудя. Да се раздам на 100% и да си свърша моята работа. Не го приемам като нещо брутално. Да, има повече щети, но е като нормален двубой.

- Имате ли планове, ако се получат нещата с този мач, да отидете в САЩ?

- Най-вероятно не. Не искам да казвам на 100%, но мисля, че повече няма да се бия.

- Липсваше ли ви този адреналин от мач, който ви очаква?

- Много! Благодарен съм на организатора Любо Геджев и на Тодор, че прие този двубой. Това ми даде много стимул. Ставам сутрин, отивам на тренировка, почивам, после пак. Ходих на лагери на Белмекен. Върнах си състезателното, което съм правил цял живот. Изключително щастлив и доволен от себе си съм. Вътре в мен огънят гори. Искам го с цялото си сърце.

- Какво всъщност представлява тази тръпка?

- На мен това ми е животът. Аз толкова години съм спортист. Състезавам се от 1995 година. Не съм спирал да тренирам. Сами си направете сметка колко години е това да ходиш по състезания, лагери. Да се чупиш, да печелиш, да губиш. Да ставаш и да продължаваш.

- Какво мисли семейството за завръщането ви?

- Те са против. Но като видяха с какво желание го правя, как влагам сърце и колко го искам, ме подкрепят.

- Вие сте от хората, които изграждаха бойните спортове в България. Тази есен има много големи гали - Glory, BKFC, идва Конър Макгрегър. Какво е вашето усещане за това?

- Това е много радостно за всички. Когато има такива гали и състезания, те израстват. Тренират по цял ден и им трябват такива събития, за да се развият. Така, дай боже, да се получи следващото поколение изявени състезатели. Да отидат и в чужбина. Да печелят титли и България да се гордее с тях.

- Много млади таланти в ММА ви търсят да тренират редом с вас. Какво им казвате?

- Пътят е много тежък и труден. Който успее да се задържи, да се труди всеки ден и го иска с цялото си сърце, може и да стане.

- Като президент на федерацията по самбо ви предстои най-голямото състезание за годината - световното първенство. Кои наши състезатели ще участват и какви са целите?

- Горд съм с едно нещо, което направихме във федерацията. Нашият национален отбор отиде 20 дни на лагер на Белмекен. Да направим една отлична физическа подготовка. Страхотни тренировки по 4 до 7 часа. Благодарности към Министерството на спорта за оказаната помощ. Съставът ще е и от млади момчета и момичета, и от ветерани. Всичко е наред. Засега са здрави. Продължаваме подготовката с лагер сбор в ЦСКА. Бяхме на една Световна купа в Сърбия. Представихме се доста добре. Борислав Яначков стана носител на Световната купа по самбо. Това е наистина много голям успех. Надяваме се всичко да продължи да е наред. Ще участваме с жени, мъже и бойно самбо. Ще е добра делегацията, която ще пътува за световното първенство.

- Има ли някакви поставени цели пред тях?

- Ще е много тежко световното. Надявам се, ако имаме шанс, да вземем една титла. Ще съм много щастлив.

- Мислили ли сте да започнете по-активно като треньор в ММА?

- Нямам такива цели. Помагам на някои момчета, които искат да се развиват. Тренираме заедно, давам им да черпят от моя опит. Казвам им какво трябва да правят и как. Като цяло не съм се замислял да се връщам към ММА.

- Как мислите, че ще протече мачът ви с Тодор?

- Очаквам Тошко да не издържи психически. Да направи някаква грешка и да го победя. Нямам нищо против него. Напротив, уважавам го. Но мисля, че ще изляза победител от тази среща.

- Може ли да обобщим, че това ще е мач, в който залогът ще е урок по уважение?

- Точно така!

Четете още

Чалгаджията Емрах четка Конър Макгрегър: Добре дошъл, брат ми!

Чалгаджията Емрах четка Конър Макгрегър: Добре дошъл, брат ми!

Кикбоксьорът Мартин Копривленски: Ще задмина брат ми!

Кикбоксьорът Мартин Копривленски: Ще задмина брат ми!

ММА боецът Георги Валентинов: "Сървайвър" ми спаси живота!

ММА боецът Георги Валентинов: "Сървайвър" ми спаси живота!

Треньорът на Конър Макгрегър - Джон Кавана: Георги Валентинов има златно сърце

Треньорът на Конър Макгрегър - Джон Кавана: Георги Валентинов има златно сърце

Реклама
Реклама
Реклама