Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/16223444 www.bgdnes.bg

Иван Хърков: Чаках 20 години световната титла!

Световният шампион по самбо Иван Хърков е чакал 20 години върховния успех в неговия спорт. Той спечели злато на първенството в Ереван (Арм).

„Това е нещо, за което си мечтаел. Борил си се. Но не знаеш дали ще се случи – разказа за jungle.bg и "България днес" Иван Хърков. – Накрая седях и гледах. Радвах се, но не можех да го възприема. В тренировъчната зала дойде отборът. Поздравиха ме. Казват ми, че съм световен шампион. Радвах се, но не можех да го осъзная. Толкова годни чаках. Падна ми камък от сърцето. Казвах си как всичко си е заслужавало. Болки. Травми. Пътувания. Лишения. Накрая си заслужава!"

Реклама

Няколко дни след невероятния успех Хърков вече започна да приема какво се е случило.

„Прибрах се в Панагюрище, а отношението на хората е много радостно – разказа героят. - Изненадаха ме на летището. Беше ме срам да изляза, когато чух оркестъра. Беше много приятно усещане."

Още със заминаването за Армения Хърков е бил уверен в своите възможности. Причината е прекрасната подготовката. За пръв път от години националите имаха финансиране, за да направят лагер на Белмекен.

„Направихме наистина хубава подготовка. Г-н Саладинов много ми помогна за едно състезание. Ходихме на Белмекен. Тази година имах 4-5 състезания. Затова бях по-спокоен – добави световният шампион. - Знаех, че ще се сборя. Винаги давам всичко, но докъде ще стигнат силите и късмета. Първите срещи беше много добре. Почти нямаше умора. На полуфинала стана много тежко."

Най-тежката битка за Хърков беше на полуфинала. Той поведе с 1:0, но неговият противник Бегенч Балтайев (Ткм) го изравни, но имаше предимство. До края на срещата оставаха само 36 секунди.

„Вътре ми стана неприятно, но моят личен треньор Иван Нетов беше до мен. Погледнах го. Вика ми – напред. Каквото стане, стане. Поне да си се опитал – сподели спомена от най-критичния момент на световното. - Рискувах. Този път се получи. Направих точка, после две. Неочаквах, че ще стане. Никога не се бях изморявал толкова. Не, че нямах въздух или се пресякох, а от болката в ръцете заради стискането. Накрая ме хвана на ключ. Имаше болка в крака, но не чак такава. Трябваше да ми счупи крака за да тупна, защото оставаха пет секунди до края."

Във финала Хърков победи своя стар познайник Борис Шатварян (Арм) с 5:0. Срещата беше много важна за домакините. Те класираха трима финалисти, но другите двама имаха за съперници руснаци. Арменците все още нямаха златен медалист на шампионата.

Реклама

„С него имам две срещи – припомни българският самбист. - Едната на европейското тази година. Бих го на полуфинала. Два месеца преди световното играхме на Световна купа. Поведох го, но ме хвана долу и ме заключи. Финалът беше на кантар. Може би на него му беше по-трудно. Голяма публика. Важни хора бяха дошли да го гледат. Бях по-спокоен. Знаех му борбата. Нямаше с какво да ме изненада."

Хърков приключи надпреварата с пет победи, но още по-впечатляващото беше, че той допусна само една точка за всичките пет срещи.

„Винаги играя наведен и крив, но трудно ми вземат точки. Игра за защита", разказа Иван Хърков.

Най-трогателният момент от първенството беше награждаването. Иван Хърков беше награден от 6-кратната световна шампионка Мария Оряшкова. Двамата са заедно в отбора на Панагюрище от дълги години.

„Тя се разплака. Радваше се повече от мен. Уникално беше. Каза ми, браво, Ваня. Ние се прегръщахме, плакахме", предаде невероятната емоция здравенякът.

Иван Хърков отправи специална благодарност на целия отбор на България. Тимът спечели още два медала чрез Ана-Мария Манушева (65 кг) и Делян Алишахи (+98 кг бойно самбо).

„Всички се подкрепяме. Отборът е страхотен – призна световният шампион. - Дано да има и други подобни моменти. Пожелавам го на всички момчета. Помагаме си. Без съотборниците в нашия спорт си за никъде. Дано всеки да мине през това усещане. Нашият треньор Васил Соколов беше на седмото небе. Той много се грижи за нас."

Четете още

ММА легендата Росен Димитров:
Семейството ми беше против завръщането

ММА легендата Росен Димитров: Семейството ми беше против завръщането

Световният шампион по самбо Румен Димитров: Спях в колата и печелех медали!

Световният шампион по самбо Румен Димитров: Спях в колата и печелех медали!

Реклама
Реклама
Реклама