Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/16621682 www.bgdnes.bg

Щангистът Карлос Насар: Рекордът не беше изненада!

Новият световен рекорд в щангите на Карлос Насар (89 кг) не е изненада за българския тежкоатлет. Той вдигна 223 кг в изтласкването, с които направи двубой от 393 кг и спечели златния медал на Гран при турнира в Доха (Кат).

"За първото място ми трябваха 221 кг, но реших да отида на световен рекорд. Знаех, че ще ми трябва подобен резултат - разказа за "Спортната джунгла" и "България Днес" Карлос Насар. - Дори и да ми трябваха по-малки тежести, щях да отида на подобен резултат."

Реклама

Годината беше кошмарна за щангиста, който скъса ахилес през пролетта. Тогава мивка падна на неговия крак.

"3-4 месеца не ставах от леглото. Възстановявах се. Не можех да ходя. Гледах как се подобрява рекордът в моята категория. Беше смазващо. Усещах как съм сам, но знаех, че трябва да направя нещо по въпроса. Отидох в Катар и го направих. Голям успех, който е сериозна крачка към олимпиадата", категоричен е Насар.

19-годишният българин отправи специални благодарности на хирурга д-р Нешев, който извърши операцията през пролетта.

"Не успях да направя световен рекорд в двубоя, но се видя, че съм в добра форма - каза Насар. - Не беше лесно, защото имах малко време за подготовка, но направих доста състезания. Не бях в националния. Пътувах непрекъснато. Климатът се сменяше. Точно преди състезанието усещах как ми пада имунната система. Стрес. Но се справихме. При добре свършена работа усещането е несравнимо. Имах цел. Изпълних я."

Двубоят на Карлос Насар от 393 кг е с девет килограма по-добър от златния медалист на световното първенство, което българинът пропусна. Шампионът на планетата Мирмостафа Джавади вдигна 384 кг за титлата.

"На нито едно състезание до момента през годината нямаше подобна конкуренция. Колумбиецът изравни световния рекорд в изхвърлянето, а аз счупих постижението в изтласкването - сподели Карлос. - Не бях вдигал подобен резултат от 223 кг на тренировка."

Реклама

Насар планира да участва на всяко възможно състезание. Българските фенове на щангите ще могат да го гледат на европейското първенство през февруари.

"Когато седем месеца си аут, оказва влияние на главата. Губиш усещане и поведение на подиума - допълни тежкоатлетът от Червен бряг. - Трябва да си върнеш състезателното чувство. Едно е на тренировка, друго е на състезание. Адреналинът е различен. Храната също. Сменяш климата. За два месеца направих пет състезания. Сега ще вдигам още веднъж в Германия."

Насар е наясно, че неговата категория до 89 кг е най-конкурентната в световните щанги.

"Моите съперници не са спирали. Докато се възстановявах и учех да ходя, нито един от тях не е почивал. Готвели са стратегия и са се настройвали психически - анализира предстоящата битка в Париж Карлос. - Показах воля, умения и физически възможности. Имам всички качества да ги победя. Важно е да съхраня съзнанието и тялото. Да се случи същото на олимпиадата. Всеки е готов да направи всичко, за да спечели. Аз съм един от тях. Ще спечеля златото. Имам обещание към моя треньор Илиян Илиев. На него му беше мечта да ме види олимпийски шампион. Ще направя всичко, за да я изпълня."

Четете още

Карлос Насар: Отивам за първото място в Катар

Карлос Насар: Отивам за първото място в Катар

Щангист №1 Карлос Насар призна:
Бях на амфетамини, полицията ме гони със 150 км/ч

Щангист №1 Карлос Насар призна: Бях на амфетамини, полицията ме гони със 150 км/ч

Карлос Насар вече чака Олимпиадата

Карлос Насар вече чака Олимпиадата

Щангистът Карлос Насар след присъдата:
Взех наркотици инцидентно

Щангистът Карлос Насар след присъдата: Взех наркотици инцидентно

Реклама
Реклама
Реклама