Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/17317812 www.bgdnes.bg

Президентът на БФВ Любомир Ганев: Апогеят на националните ще е до 5 години

Очаквам добри резултати от Бленджини

"Надявам се европейското по волейбол през 2026 г. да бъде празник за България. Трябва да използваме еуфорията от провеждането на такова голямо събитие и да се говори предимно за него, когато се проведе."

Това заяви пред "България Днес" президентът на българската федерация по волейбол Любомир Ганев. Както вече е известно, България ще е сред домакините на Евроволей 2026. Бившият национал разкри в кои градове вероятно ще се проведат мачовете.

Реклама

"Искаме срещите да се проведат в два града. В единия да се играят мачовете от основната група, където са шест отбора. След това в друг град да се играят осминафиналите и четвъртфиналите. Вече се срещнах с кмета на Варна Благомир Коцев и направихме един ползотворен разговор. Посочили сме какви са условията и ако бъдат изпълнени, те със сигурност ще са домакини. Имам и насрочени срещи с кметовете на София и Бургас. Целта е, където има волейболни зали, да си подсигурим точно тази отзивчивост от страна на общините, за да участват в това събитие."

Президентът на федерацията каза кои могат да са другите домакини освен България и Румъния.

"Мисля, че ще бъдат Италия и Финландия. Докато не бъдат обявени от европейската конфедерация, не можем да сме напълно сигурни. Италия беше кандидат да вземе финалите, а Финландия и Румъния се очертава да вземат другите две групи. Все пак се надяваме момчетата ни да получат силна подкрепа, когато играят на родна земя. Това винаги е било фактор."

Ганев разкри какви са му очакванията към новия национален селекционер Джанлоренцо Бленджини.

"Ние имаме едно силно поколение от млади състезатели, които до 5 години трябва да стигнат своя апогей. От федерацията избрахме Бленджини, защото е един от най-титулуваните треньори. 5 години беше начело на мъжкия отбор на Италия и с времето е доказал, че може да се справя с младите. Ще работи с нас целогодишно, без да води клубове, и ще бъде на разположение постоянно. Правим всичко възможно, за да помагаме на отбора, и той е доволен от това, което вижда. Очаквам добри резултати и засега целта ще е да се класираме на олимпиадата в Лос Анджелис през 2028 г.", заяви Любо Ганев.

Четете още

Легендарният Любомир Ганев в ИНТЕРВЮ: Казваха ми, че не ставам за волейболист!

Легендарният Любомир Ганев в ИНТЕРВЮ: Казваха ми, че не ставам за волейболист!

България приема ЕвроВолей 2026

България приема ЕвроВолей 2026

Официално! Един от най-добрите треньори в света пое националите по волейбол

Официално! Един от най-добрите треньори в света пое националите по волейбол

Любо Ганев нареди нови зъби
Любо Ганев нареди нови зъби

Любо Ганев нареди нови зъби

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама