Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/1832298 www.bgdnes.bg

ШОК! Спортистите без премии

Българските спортисти могат да останат без премии и стипендии за успешно класиране на световни и европейски първенства през тази година, алармираха най-добрите ни атлети.
Веднага след европейските първенства по биатлон и лека атлетика се разбра, че Министерството на физическото възпитание и спорта е пропуснало да приеме традиционната наредба, с която се уреждат бонусите. Важният документ беше приет още през февруари миналата година, но неговият срок беше до 31 декември 2012 г. За настоящата положението е висящо и към момента няма законова рамка, която да позволи отпускане на пари от държавния бюджет за стимулиране на спортистите.
Според инструкцията от миналата година премии получаваха състезателите, които влязат в Топ 8 на световни първенства и Топ 6 на европейски. Награди се полагат и за треньорите. Наставниците получават 80% от бонуса на своите състезатели, гласеше миналогодишната наредба.
Лекоатлетите Тезджан Наимова, Ивет Лалова и Венелина Венева, както и биатлонистът Красимир Анев се чудят дали ще видят награда за техните успехи. Трите атлетки се класираха съответно на първо, четвърто и шесто място в своите дисциплини на Европейското първенство по лека атлетика и трябваше да получат 15 000 лв., 5000 лв. и 3000 лв. Бонусът за биатлониста Анев, който остана на трета позиция, е 8000 лв. според миналогодишния документ.
"Инструкцията за награждаване не е приета, защото не ни стигна времето - обясниха от министерството на спорта. - Проблемът е чисто технически. Имахме приоритет годишните бюджети на федерациите. Премиите ще бъдат утвърдени от следващия министър на спорта."
Очаква се до дни министър Нейков да предаде поста на свой заместник от служебното правителство.
"Инструкцията трябваше да бъде приета още в края на миналата година", коментира ситуацията президентът на федерацията по лека атлетика Добромир Карамаринов. - Премиите не са решаващи за доброто представяне на Тезджан Наимова и останалите ни призьори, но е хубаво да знаят какви са бонусите. Ние пуснахме писмо до министерството, в което се казва да бъдат наградени спрямо резултатите. Нелепо е всеки път да се пращат подобни документи, в които се прилагат и протоколи от състезания. Ами ако не пуснем, какво ще стане? Все пак цял свят видя бягането на Тезджан."
Шефът на атлетите не вярва, че премиите за спортистите могат да отпаднат. "Не е редно това да се случи", завърши Карамаринов.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама