Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/1841469 www.bgdnes.bg

Бившият топрефер Атанас Узунов: Ахмед поряза тежко "Литекс"

Решението на съдията Ахмед Ахмед да отмени гол на "Литекс" в последната минута на мача с "Левски" за Купата на България отприщи огромен скандал в родния футбол. "Сините" победиха с 1:0.
Реферът сътвори уникален гаф, като в рамките на по-малко от минута три пъти промени решението си. След като "Литекс" вкара гол във вратата на "Левски", Ахмед първо го отмени, после го призна, а накрая пак го отмени. Реферът изпусна мача, въпреки че имаше комфорта да свири на стадион без публика. "Сините" изтърпяха наказанието си от една среща при закрити врати заради изстъпления на част от своите фенове на двубоя срещу "Ботев" в Пловдив.
"Съдията Ахмед отмени чист гол на "Литекс" - категоричен беше пред "България Днес" бившият топрефер Атанас Узунов. - Гледах ситуацията няколко пъти. Няма как това, което казва Ахмед, да е истина. Той твърди, че срещу Карвальо има нарушение, преди топката да влезе във вратата на "Левски". Това няма как да стане просто защото близо до Карвальо няма никой от "оранжевите". Жалко е. Това решение може да повлияе на изхода на целия двубой. Напълно е възможно този отменен гол да струва стотици хиляди евро на "Литекс". Турнирът за Купата на България е единият от начините за участие в Лига Европа и оттам може да се спечелят пари за издръжка на един футболен клуб. Казвал съм го и друг път - съдии, които нямат психика, не бива да ръководят такива мачове. Хора с пилешки сърчица нямат място на терена. Ако такова нещо се случи на мач на "Локомотив" (Пловдив), не знам как ще удържим публиката да не нахлуе на терена."
Бившият шеф на съдийската комисия Димо Момиров иронично коментира, че Ахмед е свирил "както трябва".
"Не виждам смисъл да говоря за това, което и без това се видя от цяла България - каза Момиров. - И да го направя, няма полза - кучетата си лаят, а керванът си върви."
"България Днес" потърси мнението и на съдията, ръководил най-много мачове в "А" група - Антон Генов.
"Не можах да гледам тази среща - каза Генов. - Обаждаха ми се колеги да ме питат за ситуацията, но засега няма как да я коментирам."
От "Левски" също имаха претенции към отсъжданията на Ахмед. Изпълнителният директор Иво Тонев напусна бесен ложите след последния съдийски сигнал.
ДМожеше да ни вкарат гол след съдийска грешка - обясни той. - Имаше фаул за нас, а той дава за тях. Оттам идва тази ситуация. Миланов игра с ръка. Като изключа тази финална минута, където страничният съдия сбърка грубо, останалото бе наред. За отменения той свири още преди да влезе топката във вратата. Но ситуацията тръгна от грешно решение.У
Съдийската комисия реагира бързо вчера и наказа Ахмед Ахмед. Той няма да ръководи срещи до края на сезона.
"За незадоволително представяне и получена ниска оценка на футболната среща - 1/4-финал за Kупaта на България между отборите на ДЛевскиУ и ДЛитексУ, СК при БФС наказва съдията Ахмед Ахмед с лишаване от съдийски права до края на спортно-състезателната 2012/2013 г. и запазва правото си да прецени оставането му в ранглистата за сезон 2013/2014 г.", гласи официалното съобщение.
Тежко наказание отнесе и страничният рефер Георги Ковачев, към когото бяха претенциите на "Левски". Той бе санкциониран с лишаване от съдийски права за 15 срещи.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама