Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/1986313 www.bgdnes.bg

Афганистанецът от "Етър": Клубът укриваше данъци!

Страхотни измами са въртели турските собственици на "Етър", разкриха пред "България Днес" част от футболистите. Всичките чуждестранни играчи на "виолетовите" са подведени с фалшиви договори. Те имат да получават по 3 заплати, но не знаят как ще си вземат парите, защото босовете са се покрили вдън земя. Клубът преустанови участието си в "А" група.
Едно от най-успешните попълнения в селекцията на "Етър", афганистанецът Файсал Шаесте, разкри, че вече е напуснал страната и се е завърнал в Холандия. "Разпуснаха целия отбор. Всички играчи са много ядосани, защото не са ни платили. През последния месец не играхме професионален футбол. Досега не съм виждал такова нещо. Не сме получавали заплати от 3 месеца", разкри 21-годишният Шаесте.
"Оказа се, че договорите ни са фалшиви. Накараха ни да подпишем два документа. Реалната заплата, която ми обещаха, беше 4600 лева на месец. На хартия обаче написаха, че ще получавам 990 лева, за да спестяват данъци. Този договор изпратиха на федерацията. Вторият контракт с реалната сума се оказа невалиден. Тогава нямаше как да разбера това, защото не мога да чета на български. Така постъпиха с всички чужденци. Опарих се и сега само мога да се уча от тази грешка", обясни ситуацията Шаесте, който е юноша на "Твенте". Той разказа и как отборът е бил изхвърлен от хотела на Данчо Лечков в Сливен.
"Шефовете изчезнаха в Турция и не сме им видели очите повече. Ден след мача с Лудогорец, загубен с 1:5, Лечков дойде и ни каза, че трябва да напуснем хотела. В противен случай заплаши, че ще си плащаме стаите от собствения джоб. Веднага си събрахме нещата. Аз хванах спешен полет за дома си, но някои играчи тръгнаха към София, за да търсят правата си в БФС", разказа халфът. Той призна, че има желание да се върне в България и в момента преговаря с няколко клуба.


Норвежецът Рисхолт:
Затвор за лъжците!


Дело срещу собствениците на "Етър" ще заведе норвежкият таран на тима Кай Рисхолт, който също е опарен с голяма сума.
"В момента си почивам в Бургас. Няма да има повече мачове. Смятам, че клубът умря. Собствениците са големи лъжци! Ще си потърся правата в съда", каза Рисхолт пред "България Днес".
"Заплатите на всички играчи бяха по 990 лева за пред федерацията. Иначе реално аз трябваше да получавам 5000 лева на месец. Не съм ги чувал шефовете. Дано да влязат в затвора", пожела норвежецът. Мажоритарен собственик на клуба е турчинът с кюрдски произход Фейзи Илханлъ.



Данчо Лечков:
Дължат пари,
ще ги съдя!


Футболната легенда Йордан Лечков също е бил измамен от ръководството на "Етър" и ще си потърси правата в съда. Както е известно, през тази пролет "виолетовите" домакинстваха в Сливен, като ползваха базата и хотела на героя от САЩ `94.
"Дължат ми около 6 хиляди лева. Прави са играчите да ги съдят, сигурно и аз ще заведа дело срещу клуба. Когато поставих ултиматум на турските собственици, те  донесоха някакви пари, но после дълговете пак набъбнаха", обясни Лечков пред "България Днес".  
"Договорът ни беше за 3 месеца, но в един момент спряха да плащат. Не е приятно това, което се случва. Наложи се да изгоня футболистите. Някои от тях останаха още 3-4 дни", добави бившият кмет на Сливен.




Шефът на школата Сашо Ангелов:
Пълна трагедия!


"В "Етър" е пълна трагедия - призна пред "България Днес" шефът на детско-юношеската школа Сашо Ангелов. - При нас тренират 160 деца, които нямат елементарни условия. Заплати на треньорите не са плащани от ноември миналата година. Не ме питайте какво е да се работи в такава обстановка. Знам, че много от специалистите в школата продължават да се мъчат и да идват на работа заради мен. Защото сме приятели и не се отказваме лесно.
Ръководителите на клуба ни държат в пълно неведение, самите ние, които работим в "Етър", не знаем какво се случва. Футболът във Велико Търново го управляват като ТКЗС. Отивам в зоналния съвет на футболния съюз, за да се опитам да уговоря съдиите да свирят без пари на юношеските мачове. Иначе просто няма откъде да им платим."
Сашо Ангелов признава, че изпадането на отбора в "Б" група не е най-голямата трагедия, а липсата на каквато и да било переспектива за бъдещето.
"Това, че няма да успеем да се задържим в елита, се знаеше много отдавна - казва шефът на школата. - По-трудното е сега да съберем парчетата от разбития клуб. Много е трудно да се гради след такъв погром."
В миналото школата на "Етър" беше една от най-силните в страната. В отбора, станал четвърти в света през 1994 г., имаше петима играчи, носили виолетовата фланелка. Това са Цанко Цветанов, Трифон Иванов, Илиян Киряков, Бончо Генчев и Красимир Балъков.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама