Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/1987342 www.bgdnes.bg

Училищният директор на Гришо: Григор играеше върху дюшеме

Огнян ГЕОРГИЕВ
Училищният директор на Григор Димитров - Генчо Генев, разкри, че когато е бил ученик, най-добрият български тенисист в историята е тренирал на дюшеме.
"През зимата нямаше къде да играе освен в хандбалната зала, която беше с такава настилка - разказа Генев. - Много хора не вярваха, че е възможно тенисист от неговата класа да е започнал своя път точно от това място. Още в шести клас правеше неговите феноменални удари от невероятни позиции. Тогава всички мислехме, че са случайни. Сега разбираме, че не е така."
Директорът на спортното училище в Хасково добави, че учителките на таланта са определяли Григор Димитров за бъдещ математик.
"Знам от преподавателките, че е бил страхотен по литература и по английски - обяснява Генчо Генев. - Дори казваха, че може да стане математик, защото беше много добър по този предмет. Докато беше ученик, идваше два пъти в годината, за да завърши индивидуалното си обучение. Сега вече няма много време. За последните две години ни посети само веднъж. Всички останали ученици много му се радват. След победата над Новак Джокович имаше празник при нас."
Спортното училище на Хасково е произвело десетки големи шампиони. За съжаление школото няма собствена база, а ползва залите и стадионите на общината, която има сключени договори с местните клубове.
"На гости ни беше бившият президент на Международната федерация по борба Рафаел Мартинети - разказа потресаваща случка Генчо Генев. - С него бяха и деца от тима на Швейцария по борба. Показахме му снимки на олимпийския шампион Атанас Комшев и на световния първенец Живко Вангелов, които са наши възпитаници. Когато видя къде тренираме, се обърна към швейцарските деца и им каза да видят в каква мизерия се тренира у нас. Продължаваме да произвеждаме таланти като на магия."
Според директора на спортното училище най-големият проблем е запазването на състезателите, след като завършат.
"Имахме едно момче, което два пъти е медалист по борба от европейски първенства - добави Генчо Генев. - Завърши училище и му предложиха да се състезава за един клуб срещу 300 лв. на месец. От една дискотека му даваха 600 лв., за да бъде портиер. Той избра второто предложение."

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама