Реклама
https://www.bgdnes.bg/svyat/article/13889997 www.bgdnes.bg

Българи са ранени във влаковата катастрофа с 38 жертви в Гърция (Видео) Всичко за катастрофата четете тук

Двама българи са ранени при влаковата катастрофа в Гърция. Те са приети в болница в Солун, потвърдиха от МВнР.

Дипломатическото ни представителство е в контакт с местните служби и указва съдействие на пострадалите ни сънародници.

Реклама

38 са вече жертвите на влаковата катастрофа в Гърция. 85 души са ранените, от които 66 са настанени в болница, пише Катимерини.

Очаква се броят на жертвите ще продължи да нараства. Първите вагони, които понасят най-тежко челния сблъсък, избухват в пламъци и започват да се стапят, оставяйки пътници без шанс за спасение. Според спасители температурата на пламъците достига 1500 градуса, което им е пречело в началото да се доближат.

Двама български граждани са ранени вследствие на влаковата катастрофа в Гърция, съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР). Двамата българи са настанени в болница в Солун. Дипломатическото ни представителство е в контакт с местните служби и оказва съдействие на пострадалите български граждани, информират от ведомството.

Малко преди полунощ срещу вторник пътнически влак в Гърция се сблъска с идващ насреща товарен влак в северната част на страната. Катастрофата е станала точно преди долината Темпе, при пролом, разделящ областите Тесалия и Македония, предаде БТА.

Все още се изясняват причините за катастрофата и защо двата влака са се ударили. Неработеща от години електронна система в комбинация с човешка грешка са най-вероятните причини за трагедията, посочват гръцки жп служители.

„Случи се немислимото. Два влака се озоваха на един и същи коловоз“, казва председателят на асоциацията на машинистите Костас Генидуниа пред националната телевизия ЕРТ. „Нищо не работи, всичко се прави ръчно. В цялата мрежа Атина-Солун сме в „ръчен режим“, обяснява той и допълва, че нито индикаторите и семафорите, нито електронното управление на трафика работят. „Машинистите получават нареждания и където ни отведат, там отиваме“, казва още председателят на асоциацията.

Реклама

Генидуниас допълва, че в миналото електронните системи са работели и отговорност за случая трябва да се търси от властите.

Друг служител на железниците, Гианис Дицас, заявява, че мерките за сигурност в гръцката железопътна система са архаични. Пред Оупън ТВ той каза, че двата влака са се движели по една и съща линия в продължение на 10-12 минути, но нямало електронно устройство, което да предупреди машинистите за този гаф. „Само началникът на гарата има възможността да види по електронен път движението на влаковете. Ако той беше видял опасността, щеше да сигнализира на машинистите и да нареди на влаковете да спрат“, добавя той.

„Усетих рязко набиване на спирачки, след което се чу страховит удар“, разказва за ужасното си преживяване тийнейджър, който се отървава с натъртвания и уплах. „Нашият вагон не се преобърна, но предните дерайлираха. Чуваха се крясъци отвсякъде“, посочва младежът, който чупи стъклото с чанта и успява да избяга.

"Това, което видях, когато излязох от вагона, беше чудовищно, трагично. Видях пламъци навсякъде, парчета метал от вагоните се бяха стопили, много хора бяха загинали, нямали са време да избягат“, обяснява оцелял от по-задната част на влака. „Много пътници изобщо не са разбрали какво става, защото са спяли. Аз също бях заспал“, продължава късметлията, който също се отървава само с уплаха и охлузвания. Той се събужда, когато усеща набиването на спирачките, но до удара не успява да реагира. Както вероятно и другите пътници във влака ковчег.

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис обяви тридневен национален траур за загиналите в тежката челна катастрофа между пътнически влак и товарен влак в Северна Гърция, предаде агенция АНА-МПА.

Правителственият говорител Янис Иконому съобщи, че от първия момент целият държавен механизъм е бил мобилизиран и повече от 500 служители работят на терен. Там се намират и министрите на здравеопазването и транспорта, които са в Координационния център на гражданската защита. Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис ще посети мястото на инцидента по-късно през деня, предаде БТА.

Разследването на причините за катастрофата продължава, като вече са дадени показания в полицейското управление на Лариса.

Длъжностни лица са съобщили, че много от пътниците във влака от Атина за Солун са били студенти, които са се връщали у дома след дългия уикенд от карнавалните празненства, предаде Асошиейтед прес.

„Това е ужасна трагедия, която е трудно да се проумее", заяви заместник-министърът на здравеопазването Мина Гага, „съчувствам на родителите на тези деца", допълни тя.

Според председателя на профсъюза на гръцките железничари Янис Ницас сред загиналите при катастрофата са осем железопътни служители, включително двамата машинисти на товарния влак и двамата машинисти на пътническия влак, съобщи агенцията.

Президентът на Гърция Катерина Сакеларопулу прекъсна официалното си посещение в Молдова, което трябваше да продължи до 2 март, и ще отиде на мястото на железопътната трагедия в Темпи.

352 души имало във влака в Гърция, който се сблъска челно с друг товарен малко преди полунощ на 28 февруари. От тях 10 души са били персонал, а останалите 342 - пътници. В товарния влак са пътували двама, пише "Катимерини", позовавайки се на информация на гръцката железопътна компания.

Инцидентът стана край гръцкия град Лариса. 38 са загиналите до момента, а 85 са ранени. 66 души са в болница, от които шестима в тежко състояние.

Двамата българи, пътували в катастрофиралия пътнически влак в Гърция, са невредими. Това научи NOVA от свои източници.

По-рано през деня от консулът ни Антон Марков съобщиха, че има информация за двама ранени при инцидента наши сънародници, които са настанени в болница в Солун.

Едната пътничка е била прегледана в болница и освободена за домашно лечение. Другият българин изобщо не е посещавал лечебно заведение, защото нямал оплаквания след сблъсъка.

Припомняме, че малко преди полунощ пътнически влак в Гърция се сблъска с идващ насреща товарен влак в северната част на страната. Катастрофата е станала точно преди долината Темпе, при пролом, разделящ областите Тесалия и Македония.

Към момента се съобщава за 40 загинали и 85 ранени.

Гръцкият министър на транспорта Костас Караманлис подаде оставка след тежката влакова катастрофа тази нощ, предаде Ройтерс.

Той заяви в изявление, че подаването е оставка е било негово задължение и че това е "най-малкото, което може да направи, за да почете паметта на жертвите". Караманлис отбеляза, че поема отговорността за "дългогодишните недостатъци" на държавата.

Четете още

Ренета е последният пазач на прелез

Ренета е последният пазач на прелез

Командирът на Авиоотряд 28: Тази година очакваме един или два медицински хеликоптера

Командирът на Авиоотряд 28: Тази година очакваме един или два медицински хеликоптера

20 души са пострадали при влакова катастрофа край Москва
20 души са пострадали при влакова катастрофа край Москва

20 души са пострадали при влакова катастрофа край Москва

Дрон засне отвисоко щетите след катастрофата в Италия (Видео)

Дрон засне отвисоко щетите след катастрофата в Италия (Видео)

Реклама
Реклама
Реклама