Реклама
https://www.bgdnes.bg/svyat/article/14227026 www.bgdnes.bg

Европа удря НАСА в земята, ще търси извънземни на Юпитер

Надпреварата кой пръв ще открие извънземни се ожесточава, като Европейската космическа агенция (ЕКА) изпраща следващата седмица сателит, който да търси следи от живот на луните на Юпитер. 6-тонният сателит "Джус" ще бъде изстрелян следващия четвъртък от космодрума във Френска Гвиана и ще трябва да пропътува 6,6 милиарда километра на "гърба" на ракетата "Ариан 5", докато стигне до целта си. Това ще отнеме около 8 години, обясняват учените от ЕКА.

Там сателитът ще започне да извършва близки облитания на най-голямата планета в Слънчевата система и три от естествените й спътници - Ганимед, Европа и Калисто. Трите ледени луни, както и част от спътниците на Сатурн и планетата Марс са най-вероятните места в нашата галактика, където може да бъде намерен живот, смятат още космолозите. Затова и изстрелването на "Джус" и изследването на далечните цели предизвиква огромно вълнение сред изследователите.

Планирано е "Джус" да направи 35 облитания на Юпитер и луните, преди да влезе в постоянна орбита около Ганимед в края на 2034 г. Той ще оцелява със захранване, което е приблизително наполовина от това, което е нужно на сешоар, за да работи.

Четете още

Уфологът Ценко Симеонов:  Черно море крие база на извънземни

Уфологът Ценко Симеонов: Черно море крие база на извънземни

Кучета в Космоса

Кучета в Космоса

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама