Реклама
https://www.bgdnes.bg/svyat/article/14460526 www.bgdnes.bg

Ердоган надскочи прогнозите, "Новото благоденствие" проби в Меджлиса

Кметове правят среднощно шоу, комунисти и "тесни" ислямисти пробиват в меджлиса

Неочаквано добър резултат получава Ердоган на президентските избори, а партията му - неочаквано лош.
Изключително оспорваната надпревара за 13-и държавен глава на Турция приключва с ясно изразена преднина от четири пункта за Реджеп Тайип Ердоган. Той събира около 49% от гласовете, а кандидатът на опозицията - около 45%. Двамата ще премерят отново сили на 28 май. На трето и последно място остава Синан Оан с 5,2% от вота. Той е кандидатът на националистически настроените гласоподаватели, а едно от обещанията му е да изгони сирийците и афганистанците от Турция.
Още по-интересно от изборните резултати е поведението на Анадолската информационна агенция, аналог на БТА. След отпадането на забраната за разгласяване на резултати държавните новинари започват да съобщават данни, че Ердоган събира 60%. С обработката на нови протоколи държавната агенция намалява процента на час по лъжичка и при 80% преброени гласове показва 50,01% за действащия президент. Идилията на правителствената агенция е прекъсната не от някой гневен опозиционер, а от председателя на Върховната избирателна комисия Ахмет Йенер. Той съобщава в ефир, че всъщност са обработени само 47% от протоколите. Откъде агенцията е черпила информация за броенето, остава под голям въпрос. След тази реч на Ахмет Йенер осведомителният орган изведнъж като под команда сваля процентите на Ердоган под 50.
Обстановката е нажежена почти през цялата нощ. Кметовете на Истанбул и Анкара - Екрем Имамоолу и Мансур Яваш, на няколко пъти се появяват в ефир и обявяват данните на Анадолската агенция за лъжливи. Първият прави "шоу" - с ироничен тон дава примери от "отразяването" на местните избори в Истанбул през 2019 г. Мансур Яваш говори по-спокойно и обявява частични данни. И двамата призовават наблюдателите да не се отделят от чувалите с бюлетини, защото има шанс Кълъчдароолу да победи на първия тур. В крайна сметка това не се случва. Шестимата лидери на обединената опозиция обещават да се реваншират на втория тур. Анализатори в Турция и в чужбина смятат, че към момента Ердоган се впуска във финалната битка с едни гърди напред.

Интересен парламент

Заедно с президентските избори в Турция се проведе и парламентарен вот. Резултатът предвещава интересен меджлис. Изненадата на изборите са комунистическата Турска работническа партия (ТИП) и твърдолинейната Партия на новото благоденствие. Оригиналната ТИП възниква през 60-те години на фона на студентските протести от 1968 г. в Европа и е марксистко-ленинистка. Тя събира близо 1,5% от гласовете. Тъй като е в коалиция с кюрдския блок, ТИП попада в меджлиса за първи път от 1969 г. Другият колоритен играч - "Новото благоденствие", е твърдолинейна ислямистка формация, ръководена от Фатих Ербакан - син на първия ислямистки премиер Неджметтин Ербакан. Ербакан-баща е дългогодишен шеф на забранената Партия на благоденствието. След закриването на "старото благоденствие", неговите кадри създават две партии - модернистката АКП, начело с Ердоган и традиционното "Ново благоденствие".


Опозицията със 75% подкрепа в България

Близо 3/4 от вота в България грабна опозиционният кандидат Кемал Кълъчдароолу. Причината за впечатляващия резултат е, че турските граждани, упражняващи правото си на глас у нас, са предимно студенти. По правило те са настроени опозиционно към режима. Немалка част от диаспората в България са етнически кюрди, традиционно гласуващи за своята Демократична партия на народите (ХДП). Официални резултати на вота в чужбина все още няма, но се очаква в България ХДП да събере над 10%. Тя подкрепя Кълъчдароолу за държавен глава.

Четете още

Ердоган раздава пари пред урните, на Черно море бюлетините са попълнени предварително

Ердоган раздава пари пред урните, на Черно море бюлетините са попълнени предварително

Сексскандал повали противник на Ердоган! Опозореният Индже иска глас от всяка къща за партията си

Сексскандал повали противник на Ердоган! Опозореният Индже иска глас от всяка къща за партията си

Чревна инфекция 3 дни затваря Ердоган вкъщи

Чревна инфекция 3 дни затваря Ердоган вкъщи

Луна изригна: Слави, върни ми парите!

Луна изригна: Слави, върни ми парите!

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама