Реклама
https://www.bgdnes.bg/svyat/article/14767436 www.bgdnes.bg

Първият журналист при отломките на "Титаник": Това е гробище на души!

Майкъл Гийън е първият журналист в света, който успява да стигне до отломките на „Титаник”. И не би го повторил за нищо на света.

"Океанът е доста опасно място - споделя той пред "На фокус". -  Частта, в която се намира „Титаник” е дори още по-предизвикателна. Водата е студена, тъмно е. Когато се гмурваш до дъното, се чувстваш така, все едно замръзваш. Нивата на налягането също са огромни."

Реклама

Трагедията от тази седмица го върна 23 години назад, когато едва не загубил живота си.

„В момента на инцидента екипажът на „Титан” е бил във водата някъде от около час и четиридесет минути. Това определено не е достатъчно време, за да стигнат до дъното. Със сигурност са преминали половината от пътя. Моето мнение е, че хората на борда са били щастливи, радвали са се на приключението на живота си. Мисля си, че между тях петимата е имало въодушевени разговори, били са екзалтирани, докато в един момент животът им приключва мигновено. Те дори не са имали възможност да осъзнаят, че нещо се случва. Смъртта им със сигурност не е била бавна и мъчителна”, смята Майкъл Гийън.

Журналистът си спомня, че заради страх от водата, дори не искал да се гмурне до останките на „Титаник”. Любовта към работата му надделяла.

„В началото всичко изглеждаше чудесно, нямаше никакви проблеми - спомня си той. - Отне ни около два часа и половина, за да стигнем до дъното. Когато вече бяхме до „Титаник”, решихме да се помолим, да почетем паметта на всички мъже, жени и деца, загубили живота си при тази трагедия. След това се насочихме към носа на кораба – всичко вървеше повече от гладко. Проблемите започнаха, когато се отдалечихме от носа на кораба и се насочихме към задната му част. Оказахме се в центъра на силно подводно течение. То хвана подводницата ни в примките си и ни удари във витлото на „Титаник”, което се намираше в близост до кърмата. Малко след удара видях как големи парчета ръждясали корабни останки летяха стремглаво към нас. Това беше моментът, в който осъзнах, се че намираме в ситуация, която застрашава живота ни. Това несъмнено беше едно от най-страшните неща, дори бих казал най-страшното нещо изобщо, което някога съм преживявал”, спомня си Майкъл Гийън.

Журналистът преминал през няколко емоционални състояния.

"Първоначално се усещах объркан. Представете си, че шофирате по време на един прекрасен ден, наслаждавайки се на красотата, която ви заобикаля. Гледате и си мислите: „Животът е хубав! Животът е прекрасен!” И изведнъж... бум! Някой се удря във вас. Ето така се чувствах аз. След това, когато осъзнах колко сериозна е ситуацията всъщност, започнах да се надявам, че никой в подводницата няма да се поддаде на паниката. Знаех, че сме в голяма опасност. Чувствах се така, сякаш цялата вода на океана тежи върху плещите ми. Образът на жена ми, с която тъкмо се бяхме оженили, изплува в съзнанието ми. Страхувах се, че никога повече няма да я видя. В главата ми кънтеше една мисъл: „Преминах през толкова много неща в живота си и сега той ще приключи по този нелеп начин”. Чувах глас, който ясно и отчетливо ми крещеше: „Това е краят. Това е краят на живота ти!” След чувството на тъга, у мен се появи едно мистериозно усещане за вътрешен мир, за хармония. Няколко минути по-късно капитанът ни заяви, че е успял да намери начин, по който да ни измъкне. Той беше руснак, бивш пилот на МиГ, много способен и отговорен човек, свикнал да стои на границата между живота и смъртта. Това, че Виктор успя да запази самообладание, със сигурност ни спаси”, продължава разказа си журналистът.

Той не би се върнал отново там.

"Убедих се, че там в дълбините има не просто останки от голям кораб, там има гробище за човешки души. Души, които не бих желал да притесня отново”, категоричен е Гийън.

Четете още

Спасяването излезе бошлаф, туристите на "Титан" са мъртви. Ето ги най-тежките трагедии с подводници

Спасяването излезе бошлаф, туристите на "Титан" са мъртви. Ето ги най-тежките трагедии с подводници

Остатъци от подводница в зоната на "Титаник". Спасителната операция приключи

Остатъци от подводница в зоната на "Титаник". Спасителната операция приключи

Ето това чукане чакахме! Плахи надежди, че туристите на "Титаник" са живи

Ето това чукане чакахме! Плахи надежди, че туристите на "Титаник" са живи

Не ходете на такива екскурзии! Туристи в "Титаник" на косъм от смъртта

Не ходете на такива екскурзии! Туристи в "Титаник" на косъм от смъртта

Реклама
Реклама
Реклама