Реклама
https://www.bgdnes.bg/svyat/article/15003169 www.bgdnes.bg

Най-странните неща, за които могат да ви глобят в чужбина

Пътуванията в чужбина могат да носят много приятни емоции, но заради различната култура и разбирания на посещаваното място, често могат да ни споходят неочаквани проблеми. Сред тях е престъпването на някое смахнато, поне според вас, правило, което за местните се оказва важно. А непознаването на законите не ви предпазва от наказания за неспазването им. Ето кои са едни от най-странните неща, за които можете да бъдете глобени в чужбина.

Да ви свърши горивото на пътя, Германия
На всеки може да се случи да му свърши горивото, но ако това се случи на магистрала в Германия, зареждането ще е по-малкият ви проблем. На аутобаните в бундесрепубликата, известни като едни от най-добрите в света, е забранено да спираш без изключително важна извинителна причина. Свършването на гориво не е от тях. Затова заплесите, които не преценяват добре горивото, ще отнесат тлъста глоба – не заради самото гориво, а заради спирането на магистралата.

Реклама

Пипане на китове, Великобритания
Пипането на китове, делфини и други морски бозайници в радиус от 5 км от бреговете на Великборитания се смята за нарушение. Причината е, че всички тези водни обитатели се водят собственост на кралицата или краля и поради тази причина, а не поради някакви екологични или природозащитни причини, не могат да бъдат докосвани. По-интересното е как може да бъде нарушена тази забрана, освен ако животното не е изхвърлено на брега. Да се чуди човек дали, ако е изхвърлено живо на плажа, да му помага или да не прави опити да си навлича глоби.

Дъвчене на дъвка, Сингапур
Поддържането на чистотата в Сингапур е издигната на пиедестал и заради това е забранено да се дъвче дъвка. Причината е, че хората твърде често смятат за уместно да си изплюят дъвката на улицата. За да няма повече такава мърлящина, властите забраняват на всички да дъвчат дъвка. Възможно е да отнесете глоба дори само за наличието на пакетче дъвки у вас, така че най-добре ги оставете у дома.

Спасяване на давещ се, Китай
Източната философия често изненадва западняците и следващият закон определено е едно от озадачавище правила в Китай – спасяването на удавници е незаконно и може да донесе на спасителя тлъста глоба. Причината е разбиранията на местните, че намесата в нечия съдба е неморално действие. Критиците на идеята твърдят, че това е просто един от многото начини на властите да контролират броя на населението.

Да забравиш рождения ден на жена си, Самоа
Глобата за забравяне на рождения ден на съпругата вероятно ще бъде посрещната с голямо одобрение в други части на света. Засега тя е реалност само в забутаната тихоокеанска островна държава Самоа. Ако жената се оплаче на властите, че е била пренебрегната на своя празник, съдът може да наложи солена глоба на разсеяния съпруг. Парите отиват не при държавата, а при жената.

Настъпване на пари, Тайланд
Много внимавайте някоя изпусната монета или банкнота в Тайланд да не се озове под крака ви. Грози ви тежка глоба, като причината е, че на парите са изобразени ликовете на видни тайландци. Още по-лошо става, ако на банкнотата е изобразен кралят. Тогава наказанието може да стане и затвор.

Реклама

Ходене до тоалетната след 22 часа, Швейцария
Да пиете твърде много вода или бира вечерта е лоша идея, ако сте в Швейцария, защото не бихте искали да ви се наложи да ходите до тоалетната след това. Причината е, че има вечерен час за пускане на водата в тоалетната - до 22 часа. След това то е забранено, тъй като се смята за шумово замърсяване.

Ядене на курабийки на Коледа, Великобритания
Добре де, точно за това няма да ви глобят, но ако искате да нарушите закона, без да ви грози наказание, това е начинът. Архаичното правило е въведено през 1644 г. от Оливър Кромуел и според него нямате право да ядете курабийки и сладки на Коледа. Причината е, че той смятал християнския празник за неморален. Тъй като вече 4 века няма указ, отменящ този закон, той все още е в сила. Но едва ли някой ще понесе други последствия от яденето на курабийки, различни от качване на някой друг грам.

С токчета по забележителности, Гърция
Ако ще разглеждате забележителности в гръцката столица Атина, по-добре оставете токчетата вкъщи. Не само ще ви е по-удобно, но и ще избегнете люти глоби. На някои от най-популярните атракции в града като Акропола и Партенона е забранено носенето на обувки на токчета, за да не се увреждат античните пътеки.

Реклама
Реклама
Реклама