Реклама
https://www.bgdnes.bg/svyat/article/16693076 www.bgdnes.bg

КОЛЕДНО ЧУДО на фронта! Ето как футболен мач спира Първата световна война!

Да, на Коледа наистина се случват чудеса!

Едно от тях се разказва вече 109 години и се превръща в реалност по време на една от най-големите касапници в човешката история - Първата световна война. Парадоксално, но факт - най-великият футболен мач на всички времена дори не се провежда на истинско игрище.

Играе се на 25 декември, 1914 г. в Белгия, на фронта на Първата световна война. Съперници са войници от Германия и Англия. Резултатът – 3:2 за немците. Имената на голмайсторите са неизвестни. Условията никак не изглеждат подходящи за футбол.

Реклама

Зловещата зима на 1914-та се оказва най-дъждовната от 70 години. Войниците спят прави в калните окопи. Компания им правят гладни плъхове, които нападат мизерните запаси храна. Голяма част от бойците са млади момчета, почти деца. Наближава Коледа, но те няма да бъдат със своите семейства и любимите си. Налага се да прекарат празника само на метри от свои връстници, изпратени там, за да ги убият. И тогава става чудо, описано в няколко запазени писма от фронта.

"Около 4 часа след обяд на 24 декември навън беше мрачно, всички се бяхме строили и очаквахме заповедта за атака, когато чухме песни от отсрещните окопи" – пише ефрейтор Ланс Коулсън на майка си. – "Тогава и ние започнахме да пеем – изпяхме всички песни, за които успяхме да се сетим, запалихме си огън, а всички тръгнахме да се разхождаме свободно, сякаш бяхме на пикник. Можехме да чуем как германците отсреща пеят в наша чест Бог да пази краля и Напред, войници".

Така най-неочаквано се стига до обявяване на 48-часово примирие.

"Към 8,30 сутринта на 25 декември двама германски войници се приближиха на около 50 метра от нас, без оръжия и екипировка” – продължава разказа си Коулсън. – Двама от нашите отидоха при тях и се здрависаха. Тогава от германските окопи излязоха още трима немски офицери, носещи цигари, поздравиха и предложиха на нашите нещо за пиене."

И за какво мислите, че си говорят тези мъже, напуснали родните си места, за да се убиват един друг? Говорят си за футбол.

Германците ни попитаха дали вместо да се стреляме, не искаме да поиграем на футбол пише войник от Кралския йоркширски полк на име Бек в своя дневник. – Един германски войник казва, че е работил като келнер в Западен Лондон и попита: "Как се справя Фулъм във ФА Къп?". Друг разказва, че преди е живял на Александър роуд в Лондон и много би искал да гледа скорошния мач на "Арсенал" срещу "Тотнъм". Курт Земиш от 134-ти Саксонски полк пише:

"Англичаните донесоха една футболна топка и много скоро започна оживена игра. Колко прекрасна беше тя и в същото време много странна. Английските офицери се чувстваха по същия начин. Тази Коледа на примирието, този светъл празник успя да накара морални врагове да се държат като приятели поне за известно време."

Когато легендарният мениджър на "Ливърпул" Бил Шенкли изрича крилатата си фраза: "Футболът, не е въпрос на живот и смърт. Той е нещо много повече", не говори за Коледния мач на фронта. Но точно този мач показва, колко дяволски прав е английският джентълмен!

Четете още

Ученичка спасява сираци по Коледа

Ученичка спасява сираци по Коледа

ЧУДО! Икона помогна на жена да зачене

ЧУДО! Икона помогна на жена да зачене

Реклама