Реклама
https://www.bgdnes.bg/svyat/article/17372141 www.bgdnes.bg

Ултраси пребиха доносник №1 на Германия

Доносник №1 на Германия бе пребит от футболни фенове, съобщава BILD.

18-годишният Никлас Маттеи е написал доноси за 8 процента от жителите на Грефенхайнихен, Германия. Общата сума на глобите, която били принудени да платят посочените от него за различни нарушения жители на града, възлиза на над 140 000 евро. Младежът, наклепал половината си съграждани, предизвика гнева на ултрасите, ескалирал вчера във физическо посегателство.   

Доносничеството се развихря в страната по време на пандемията от COVID 19. Тогава германците масово информираха полицията за нарушаване на мерките от страна на съседите им и дори са хвалеха с това в социалните мрежи.

Реклама

Въпросът е особено деликатен в Германия, обсебена от миналото си, в когато издайничеството е било издигнато едва ли не в ранг на държавна доктрина по време на нацисткия режим, после и в комунистическата ГДР.

Затова под хаштага #Denunziant# ("Доносник") се редят все нови туитове, изпълнени с възмущение, все повече сравнения с Третия райх и политическата полиция на бившата ГДР.

"Всичко това затвърждава един предразсъдък, дълбоко вкоренен у германците и насочен срещу самите тях: в несигурни времена част от населението е готово да се превърне в продължение на държавната власт", смята известният психолог и преподавател Кристиян Щьокер.

Четете още

В Румъния треперят от "червените" ултраси

В Румъния треперят от "червените" ултраси

Ултраси плашат с изнасилване журналистка

Ултраси плашат с изнасилване журналистка

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама