Реклама
https://www.bgdnes.bg/svyat/article/17538756 www.bgdnes.bg

За първи път в историята: Крави заразиха човек с птичи грип в Тексас

Крави заразиха мъж с птичи грип в американският щат Тексас. Това е първият известен случай в света на човек, който се е заразил с този щам от бозайник. Това заявиха федералните здравни служители.

Въпреки това няма доказателства за разпространение на инфекцията между хората или пък за заразен човек в резултат на консумация на мляко или месо от добитък, казва д-р Нирав Шах, заместник-директор на Центровете за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ. Генетичните тестове не дават основание да се смята, че вирусът внезапно е започнал да се разпространява по-лесно или че причинява по-тежки заболявания, допълва той. Според Нирав Шах сегашните антивирусни лекарства все още действат.

Реклама

Заразеният пациент е лекуван с антивирусно лекарство и единственият му симптом е зачервяване на очите. Здравните власти продължават да твърдят, че рискът от болестта за населението остава нисък.

Миналата седмица беше съобщено, че млечни крави в щатите Тексас и Канзас са заразени с птичи грип, а по-късно федерални земеделски служители потвърдиха инфекцията и при стадо в Мичиган, което наскоро е получило животни от Тексас. Нито една от стотиците засегнати крави не е умряла, отбеляза д-р Шах, цитиран от Асошиейтед прес.

Четете още

ЗАРАЗА! Ново огнище на птичи грип, избиват 9500 патици

ЗАРАЗА! Ново огнище на птичи грип, избиват 9500 патици

Мистерия с масов мор на гълъби
Мистерия с масов мор на гълъби

Мистерия с масов мор на гълъби

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама