Реклама
https://www.bgdnes.bg/svyat/article/17618568 www.bgdnes.bg

Японски учени: Смъртността от рак се увеличи след ваксинацията

Проучване на екип от японски специалисти е установило сериозно увеличение на смъртността от рак, след масовата ваксинация с иРНК ваксините срещу Ковид.

Изследването е публикувано в научното издание на медицинска тематика „Cureus", което е с отворен достъп, но позволява излизането на материалите след партньорски проверки от други представители на академичните среди.

Реклама

Учените, автори на проучването, отбелязват, че по време на пандемията от COVID-19 прекомерните смъртни случаи, включително рак, са се превърнали в сериозен проблем в Япония, която има застаряващо население. Анализът им целял да се провери как смъртността се е променила при различните възрастови групи.

Отбелязва се, че през първата година от пандемията (2020 г.) не е наблюдавана значителна свръхсмъртност. През 2021 г. вече е налице известна свръхсмъртност от рак. Това става след масова ваксинация с първата и втората доза срещу коронавируса. След поставянето на третата доза през 2022 г. вече е наблюдавана значителна свръхсмъртност за всички видове рак и някои специфични (рак на яйчниците, левкемия, рак на простатата, на устата, на ларинкса, на панкреаса и на гърдата).

Свръхсмъртността се изчислява, като се проследи изменението на броя летални случаи по месеци в сравнение със средния им брой за съответния месец през базовия период, в случая 2020 г. Авторите на изследването разглеждат и възможността по-високата смъртност да се дължи на по-слабия контрол, вследствие на ограничителните мерки, но в крайна сметка предполагат, че именно ваксината е причина за свръхсмъртността.

Значителното увеличение на смъртността от рак "по-скоро може да се дължи на няколко механизма на mRNA-LNP ваксинацията", отколкото да се дължи на „самата инфекция от Ковид-19 или на намалената грижа за раковоболните заради локдауните".

За нуждите на анализа са ползвани не само статистически данни, но и над 100 проучвания и изявления на различни учени.

„Въпреки че изчисляването на допълнителните смъртни случаи по своята същност е сложно, методологиите, използвани от авторите, изглеждат валидни", коментира един от рецензентите.

Четете още

Замърсената лимфа може да причини рак

Замърсената лимфа може да причини рак

Кейт Мидълтън е диагностицирана с рак (Видео)

Кейт Мидълтън е диагностицирана с рак (Видео)

COVID се завърна! Отново е първи сред вирусите

COVID се завърна! Отново е първи сред вирусите

Проф. Кантарджиев: НЯМА СТРАШНО! Новият COVID не е опасен

Проф. Кантарджиев: НЯМА СТРАШНО! Новият COVID не е опасен

Реклама
Реклама
Реклама