Реклама
https://www.bgdnes.bg/video/article/8153535 www.bgdnes.bg

Пазих цял месец "Златната топка" на Стоичков (ВИДЕО)

Бившият шеф на НСО с личен поздрав от папата и Клинтън

„Най-престижните футболни отличия на планетата - "Златната топка" и "Златната обувка", дадени на Христо Стоичков, стояха месец и половина при мен. В касата ми. Явно нямаше къде да ги държи и реши да ми ги даде на съхранение. Каза - само на теб имам доверие, при теб няма да изчезнат!“ Така с усмивка започва разказа за една от най-големите колекции от снимки с елита на България и света ген. Димитър Владимиров.

Бившият шеф на Националната служба за охрана има повече от впечатляваща биография, а срещите му с най-влиятелните хора на планетата са запечатани на повече от 3000 кадъра. Които генералът с гордост показа единствено за "България Днес". Идеята му е да покаже, че НСО не винаги е била служба, свързвана с инциденти и скандали. А е получавала отлични оценки за работата си под ръководството на Владимиров от хора като папа Йоан-Павел II, бившия президент на САЩ Бил Клинтън, руския властелин Владимир Путин и зам.-шефа на "Сикрет Сървиз" Ралф Гонзалес. Папата и Клинтън са толкова впечатлени от изрядната охрана по време на визитите си, че лично пишат до ген. Владимиров благодарствени писма.
Цели 13 години начело на НСО и рамо до рамо с трима президенти на България, ген. Владимиров с носталгия си спомня за службата. "Това го има само в диктатурите, началниците на такива служби да са толкова години начело на тях. Това е рекорд за демократична държава", смее се Владимиров. И е горд, че за пръв път в историята българската служба за охрана защитава сама без полиция охраняван обект – парламента, на болезнената дата 10 януари. Въпреки че по-младите служители на НСО редовно са в кабинета му за съвет, това, че не е "на терен", измъчва генерала. "Много ми липсва НСО! Никога не съм имал любим президент като обект за охрана, не съм имал пристрастия, към всички съм бил еднакъв, просто си вършехме работата. Но след мен да сте виждали шефът на НСО да стои до президента като охрана? Но каквато ни е държавата, такава ни е и службата за охрана", казва ген. Владимиров. Който благодарение на работата си успява да обиколи почти целия свят и да се срещне и с кралски особи. Техни величества, кралиците на Норвегия – Соня, и на Белгия - Паола, бившият крал на Испания Хуан-Карлос, кралят на Йордания и принц Чарлз са само част от аристократите, разговаряли на четири очи с началника на службата. От Хуан-Карлос има дори орден на червената роза за заслуги по сигурността. Царицата-майка Йоанна и сестрата на Симеон - княгиня Мария-Луиза, не пропускат да разменят някоя и друга дума при срещи с генерала. Същото прави самият Симеон, но най-голямо доверие му има бившият президент Петър Стоянов. С него - отново рамо до рамо, е и любимият фотос на ексшефа на НСО от работните кадри.
Очевидни обаче са пристрастията на ген. Владимиров към футбола. Христо Стоичков освен довереник му е и близък приятел. Димитър Пенев - треньорът на века, често го кани в съблекалнята на националите, показва на снимка ексшефът на НСО. С покойния Иван Славков-Батето и героя от САЩ '94 Наско Сираков също са близки. Генералът се гордее, че притежава уникална снимка на двама архипротивници на терена и легенди на зеления килим - иконата на "Левски" Гунди и аса на ЦСКА Иван Колев. Двамата са един до друг. Като най-близки приятели. Вече са покойници, но усмивките им са вечно запечатани. "Това е ценното, което имам - спомените, снимките, ордените и медалите. Спечелих любов и уважение от хората, с които съм работил. Винаги се надявам, че който и да стане началник на НСО, да я върне на високото ниво, на което беше", казва още генералът.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама