Реклама
https://www.bgdnes.bg/zdrave/article/14723131 www.bgdnes.bg

Топ 5 летни храни за здраво тяло

Лятото е сезонът, който всички ние чакаме, но не трябва да го подценяваме. В тези настъпващи жеги тялото ни преминава през температурни изпитания, които изискват енергия, охлаждане и сериозна, ама сериозна хидратация.

Това може да бъде постигнато не само с достатъчно време, прекарано в прохладни местенца в планината или под някое голямо дърво на сянка. Грижата за тялото ни може да бъде представена с помощта на добре подбрани храни, които да бъдат едновременно вкусни, енергийни и щадящи организма в горещите месеци. Ето кои са някои от тези летни елексири.

Реклама

На първо място ще Ви предложим динята.

Динята е хидратиращ супергерой и предлага на тялото огромно количество течности. Именно това я прави перфектния плод за бруталните жеги. Допълнителният плюс на високото съдържание на вода, както и на полезни захари в този плод е това, че помага на организма да се чувства сит. И още нещо - динята съдържа веществото ликопен. Именно той върши чудесна работа в защитата на клетките на тялото и по-точно тези на кожата.

На второ място идва една тропическа свежест - Портокалът.

Този добре познат цитрусов плод е богат на калий. Именно това вещество е от жизненоважно значение през летните дни. Калият губим чрез потта, която тялото отделя в горещите дни. А загубата на калий може да доведе до чести мускулни схващания. Ето защо е добре да си осигурим пресни портокали. Честото хапване на тропическия плод снабдява тялото с калий и се чувстваме свежи и заредени. Портокалите се състоят от около 80% вода, следователно няколко парчета от плода поддържат тялото добре хидратирано през летните жеги.

Следващата лятна благинка, която Ви предлагаме е така хубавото ни кисело мляко.

Този супер помощник при летните диети и горещини е чудесен източник на течности за тялото. Още по-силните му страни са, че е пълен с протеини, а и индустриализацията ни е помогнала да го носим със себе си опакован в различни количества. Подходящо е за закуска, за десерт, за следобедно леко хапване на плажа. Протеините, които се съдържат в киселото мляко успяват да задоволят глада и да заситят стомаха. Това помага и в ненужното желание да се тъпчем с подсолени или подсладени снаксове, чипс и други не особено полезни и подходящи за лятото храни, които често си позволяваме. Киселото мляко е страхотен избор за лятна храна, тъй като предоставя на тялото и пробиотици – бактерия, която помага на храносмилателната система да „работи“ безпроблемно. Да не говорим, че може бързо да си спретнем един таратор или свеж айрян с киселото мляко.

Връщаме се отново към така желаните летни плодове. Сега наред идват къпините и малините.

Реклама

Тези харесвани от всички плодове са страхотен източник на фибри. Къпините и малините са плодове, които имат твърде кратък момент на растеж през годината и това е причината да се откриват в търговската мрежа по-рядко, което ги прави и скъпо удоволствие. Те имат чудесни качества, стане ли дума за полезна храна за лятото. Предлагат на тялото високо съдържание на витамин С и осигуряват около 8 грама фибри с всяка купа плодове. Ето защо те са чудесен източник не само на фибри и витамини, но и на хидратиращи свойства, полезни на тялото в летните месеци.

На пето място идват листните зеленчуци. 

Лято е, затова оставете на страна рецептите с приготвени на пара зеленчуци и всички други процедури, които са подходящи за тях. Консумирайте листните зеленчуци пресни. Така съветва дори природата. Спанакът и къдравото зеле например са чудесни в работата по свежа и здрава кожа през летните дни. Каротина, съдържащ се в морковите, портокалите и тъмнозелените зеленчуци предоставя витамин А на тялото. Именно той предпазва кожата от вредните слънчеви лъчи.
Тези вещества намаляват чувствителността на кожата към ултравиолетовите слънчеви лъчи, като по този начин лекуват сухата кожа, дават й сила в борбата с вредните слънчеви лъчи. Ето защо винаги е добра идея да добавите подобни зеленчуци към лятната си салата. Също вървят и много добре с всякакъв вид риба, която също е идеален избор за лятото - не ни тежи на стомаха, пълна е с Омега 3 мастни киселини и протеини.

Четете още

Топ 5 храни, които са пръв приятел на БИРАТА

Топ 5 храни, които са пръв приятел на БИРАТА

Toп 5 пози от книгата на любовта Кама Сутра

Toп 5 пози от книгата на любовта Кама Сутра

Реклама
Реклама
Реклама