Реклама
https://www.bgdnes.bg/zdrave/article/14733379 www.bgdnes.bg

Как да се спасим от комарите?

Лятото е любимият сезон на комарите. На морето, в планината, нахалните кръвопийци са навсякъде с нас. Комарите са най-смъртоносните животни на Земята заради пренасяните от тях болести. Борбата е бeзмилостно жестока, но има и някои трикове, които помагат да се спасим от досадната напаст.

Репеленти – Това са предимно спрейове и се използват за отблъскване на комари и други хапещи гадове. Предназначението им е да отблъскват насекомите, а не да ги убиват. Има множество активни съставки в репелентите за борба, като сред по-популярните са Пикаридин, DEET, IR3535 и масло от лимонов евкалипт. Препоръчително е използваният продукт да съдържа поне една от тези съставки. Нанасяйки го върху кожата, бивате предпазени от облазване и ухапване. Може да бъдат намерени под формата на спрейове, кърпички и лосиони;

Реклама

Жълта крушка –  През лятото всички обичат събиранията на открито и в градината. Препоръчително е използването на специална крушка, която свети в жълт цвят и е незабележима за комарите.

Дълги дрехи – Носенето на дрехи с дълъг ръкав и панталони, които покриват целите ви крака, е една от най-елементарните мерки в борбата с комарите. Покривайки по-голяма част от тялото си, в комбинация с подходящ спреяй, вие ще бъдете предпазени от нашествието им

Гривни – Гривните срещу комари съдържат натурални масла, като цитронела, здравец, лавандула и мента. Терпенът в маслото от цитронела отблъскват вредителите, заради парализиращото действие, което оказва. Мирисът на лавандула и мента е неприятен и отблъскващ за комарите.

Капани за открито – Устройствата, са предназначени за използване навън. Привличат и след това елиминират летящи насекоми. Специалният атрактант в капаните, доказано привлича женските кръвосмучещи насекоми, заблуждавайки ги че в близост до капана има източник на храна – човешко тяло.

Комарник – Една от първите стъпки във вашия дом е да имате поставен комарник на прозореца, а при нужда и на балконската врата, с което да намалите достъпа на кръвопийците. 

Пръчки за горене и ултразвукови уреди

Реклама

Репелентите за горене се предлагат се под формата на свещи, спирали и пръчки.

Ултразвуковите уреди също са популярни. Те се включват в електрозахранването и издават сигнали, недоловими от човешкото ухо, но дразнещи насекомите. 

Етерични масла - Етеричните масла в дифузер също вършат работа. В борбата срещу комарите са полезни  маслата от канела, евкалипт, портокал, чаено дърво, салвия, кедър, лимонена трева;

Витамин B1 – Специалистите съветват за консумацията на храна, богата на витамин B1. Комарите надушват съдържанието му в кръвта и “бягат” надалеч. Като храни, съдържащи ценния елемент, се определят маруля, домат, патладжан, спанак и други.

Четете още

Петър Берон пред "България Днес": Комарите се събудиха и излязоха от дупките си

Петър Берон пред "България Днес": Комарите се събудиха и излязоха от дупките си

Безсмъртни комари нападат Пловдив

Безсмъртни комари нападат Пловдив

Реклама
Реклама
Реклама