Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1838570 www.bgdnes.bg

Божидар Димитров: Динозавърът на Марс е македонски!

Иво АНГЕЛОВ 

Скелетът на динозавъра, който беше открит на Марс, сигурно е македонски. Това заяви пред "България Днес" историкът проф. Божидар Димитров.

В началото на седмицата НАСА разпространи снимки, направени от марсохода Curiosity (от англ. "Любопитко"). На фотосите се вижда странен предмет върху повърхността на Червената планета, който поразително прилича на скелет на динозавър.

Реклама

"Както вече ни е добре известно, всичко на този свят, като се започне от Исус Христос и се стигне до английската кралица, е от македонски произход. Твърде е възможно македонски космонавти да са се добрали до Червената планета и да са носили две яйца от динозавър - едно мъжко и едно женско. И така на Марс да са се родили динозаврите", коментира в типичния си ироничен стил проф. Димитров.

Според него въпрос на време е западните ни съседи да си присвоят и това откритие, както са го правили многократно досега. В последните години съседите шумно обявяваха, че най-популярните световни личности са с македонски произход. За изненада и на самия него се оказа, че бившият президент на СССР Михиал Горбачов е от Пиринска Македония. Легендата в поп музиката Майкъл Джексън също бил родом от Западните Балкани. Предците на певеца се пръкнали и израснали в Битоля, а през 1882 г. се преселил в САЩ. Единият от тях си взел за жена момиче от африканско потекло и си направили четири отрочета, от които две починали. От двете оцелели пък едното е бащата на Майкъл Джексън и четирите му братчета и сестричета.

"Мисля, че македонското правителство следва да протестира и да забрани на американците да вземат проби от Марс. Това може да го извърши само Македонската академия на науките, за да докажат, че те са в основата и на това откритие", каза още проф. Димитров.

Той потвърди, че вярва в съществуването на живот извън нашата планета, но няма как да знае къде има благоприятни условия за това. "Смея да твърдя, че не сме сами в тази огромна вселена. Но къде точно има живот, сходен със земния, не знам. И толкова близо, на Марс, също се съмнявам. Моето мнение обаче няма чак толкова голямо значение", разсъждава историкът.

След като НАСА съобщи за изненадващото откритие на Марс, няколко снимки веднага обиколиха целия свят. Те предварително са били увеличени и детайлизирани за по-ясна видимост. Очертанията на обекта ясно показват, че действително има поразително сходство с вкаменелост на динозавър като тези, откривани на Земята. Дори с невъоръжено око може да се различи скелетът на животното с неизяснен произход. Ясно се виждат черепна кутия, челюсти, прешлени на гръбначен стълб, които продължават в опашка. Този последен детайл обаче е скрит под каменистата повърхност на Червената планета.

Ако категорично бъде доказано, че останките принадлежат на древно същество, което е обитавало Марс, то ще може да бъде потвърдено 100%, че на планетата преди много години е имало живот. Експерти не изключват животът и сега да продължава да съществува, но под форма, която не ни е позната.

Реклама

Проф. Лъчезар Филипов, който е физик от Института за космически изследвания към Българската академия на науките, също обясни пред "България Днес", че вероятно на Марс е съществувал живот. Някога там е имало вода, реки и ледени шапки и затова не е учудващо, ако на планетата бъде открит скелет от динозавър.

Марсоходът Curiosity бе изстрелян от Земята с ракетата ДАтлас V 541У на 26 ноември 2011 г. и кацна на Червената планета на 6 август 2012 г. Основните му цели са да проучи доколко планетата е пригодена за живот, като изучава нейния климат и геология, и да събира информация за бъдещ пилотиран полет до Марс. "Любопитко" носи със себе си множество научни инструменти, които са създадени от международен научен екип. Плановете са уредът да има операционен живот от поне 667 земни дни (1 марсианска година) и да изследва марсианската повърхност на разстояние от 5 до 20 км от участъка на кацане.

През миналата седмица марсоходът бе "приспан" заради приближаването на облак плазма, изхвърлен от Слънцето. Режимът предвиждаше апаратът да е в състояние, в което има минимален разход на енергия и работи само най-важната му апаратура. Целта беше да се запази скъпата техника на борда. По-късно обаче той продължи работа. Проектът на НАСА е на стойност 2,5 млрд. долара.

 

Историкът: Съмнявам се да има живот на Червената планета

- Проф. Димитров, какво мислите за откритието на НАСА за останки от динозавър върху повърхността на Марс?

- Въобще не съм сигурен, че е динозавър, но това е, защото още не съм видял снимките.

- Защо се съмнявате, че скелетът може да не е на динозавър?

- Аз съм по артефактите - нещата, които са направени от човешки ръце. А динозаврите, вие и аз сме дело на Бога. Затова историците и археолозите не се занимават с подобни открития. Това по-скоро е обект на интерес от страна на палеонтологията или специалисти от Природонаучния музей. Мнението ми обаче е, че е силно съмнително някога да е имало живот на Марс. Поне сериозната наука досега е доказала точно това.
- На Земята обаче са съществували подобни съзнания, а от космическа гледна точка Марс не е чак толкова далеч.

- На Земята - да, но на Марс няма условия за живот от нашия тип. Тази сонда не е първата, която снима, а другите изпратени не са забелязали наличието на живот. Но би било интересно, ако там има живот. Все пак мисля, че една снимка все още не е доказателство. Нека апаратът да бръкне с механичната си ръка, да извади материал и да изследва находката. Ако апаратурата го докаже, тогава вече може да вярваме повече. Засега си оставам скептик, макар че не съм голям специалист по тези въпроси, както и археолозите не са.

 

От Шакира до Христос все макета

Десетки са примерите за исторически и съвременни световноизвестни личности, които са обявявани за чисти македонци. Като се започне от цар Самуил, мине се през Кирил и Методий и се стигне до поп звездата Шакира.

Македонски археолози побъркаха света с шокиращото откритие, че Христос е роден не във Витлеем, а в село Витлеемово край Охрид. Божият син се оказал братовчед на Йоан Кръстител, който също бил родом от Македония. Едва скочил от 40 км височина, австриецът Феликс Баумгартнер също се оказа маке, защото "дедо му е роден во Струмица". С македонски корени се оказаха Уинстън Чърчил и кралица Елизабет, да не забравяме и Симеон Велики.

"Българският национал Димитър Бербатов, родом от Благоевград и познат в България като Митко Македончето, вкара първия гол за новата 2013 година в Премиършип", пък гръмна преди два месеца македонско издание.

Реклама
Реклама
Реклама