Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4893276 www.bgdnes.bg

Математика пази от развод

Христовата възраст се оказва решаваща, що се отнася до брака. Ако все още не сте я навършили, ориентирайте се към олтара, съветва социологът от Университета на Юта Никълъс Уолфингър. Според него, ако решите да оставите това за след 32-ата си годишнина, вероятността да се разведете е доста по-голяма.

Социологът решил да се нагърби със сериозната задача да разбере коя е най-добрата възраст за предприемане на важната стъпка. Според него рисковете от катастрофален брак намаляват, ако се решиш на тази стъпка, преди да навършиш Христовата възраст. След това нещата рязко се обръщали и от добри шансове за брака всичко отивало към по-голяма вероятност от развод. Всяка следваща година след 32-ата увеличава риска от раздяла с нови 5%. Това обаче важи за днешните времена, тъй като през 90-те години статистиката показвала, че за двойките, които изчакват, преди да се оженят, било много по-вероятно да останат заедно. Сега нещата изглеждат значително по-различно.
"Анализът ми на данните, с които разполагам, показва, че ако някой се ожени преди 32-ата си година, всяка година от брак в този период намалява шанса за развод с 11%", обяснява извода си Уолфингър. В днешно време повечето хора обаче изчакват да са достатъчно зрели, за да се решат на стъпката да се обвържат. Причината в повечето случаи е отдаденост на кариерата.
Това не е първото изследване по въпроса кога е най-добре да се венчаем. Преди няколко години австралийският учен проф. Роб Брукс от Университета в Нов Южен Уелс измисли формула за идеалната възраст за брак. Накрая стигнал до нея, като твърди, че тя е вярна за почти 40% от случаите. А ето и какво трябва да сметнете, за да разберете кога е най-добре да се обвържете: Първо намислете крайната възраст, на която сте решили, че трябва да се венчаете. Ако например това е 39 г., кръстете този параметър Х. След това пристъпете към изчисляването на най-ранната възраст, на която вече започвате да се оглеждате за постоянен партньор. Например това може да е 20 г. и съответно ще е параметър Y. След това приложете следната формула - (Х-Y).0,368. При зададените критерии резултатът ще е 6,992. Когато получите резултата си, добавете минималната възраст Y към полученото число. Тоест 6,992+20=26,992, или приблизително 27. Това е оптималната възраст, на която трябва да получите или да направите предложение за брак.
Никакви формули обаче не влияят у нас, тъй като най-новите изследвания сочат, че броят на браковете все повече намалява. Само за последните 55 г. те са намалели тройно, показва анализ на Евростат за браковете и разводите в ЕС. Ако през 1960 г. у нас са се падали по 9 брака на 1000 души, през 2013 г. те са спаднали до 3 на 1000 души.

Реклама


Най-възрастната двойка заедно от 90 г.

Формулите и изчисленията често нямат никаква стойност, доказва го най-възрастната двойка в света, която живее в Китай. Това са Пин Муху и съпругата му Чжан Синю от град Юйчжоу в провинция Хънан, чийто брак е просъществувал рекордните 90 години. Пин е на 109 години, а Чжан е с една година по-млада от него. Те имат общо 60 деца, внуци и правнуци, като най-старият им син е на 74 г.
Рекордната продължителност на брака им им донесе и връчване на официален сертификат от Китайското гериатрично дружество. Лекарите на двамата пък са впечатлени, че и мъжът, и жената са в отлично здраве.

Сексът след 50 г. брак е по-чест

Сексът след брака не е мираж, както повечето хора смятат. Това го доказва и науката. Според друго проучване се оказва, че двойките, които са заедно от 50 години, правят секс по-често. Разводът и търсенето на нова искра също не е решение, твърдят още учените и попарват хиляди надежди, тъй като се оказва, че тези, които повторно сключат брак, имат по-малко интимни контакти от тези, които са със стария си партньор.
Причината за това е, че чувството на сигурност и постоянство, което партньорите са изградили за такъв дълъг период на съвместен живот, допринася за подобряването на сексуалната им връзка.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама