Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4896601 www.bgdnes.bg

Поне 17 случая на кражби на фирми с фалшиви документи в Агенцията по вписванията

Седемнайсет случая за кражба на фирми с фалшиви документи са известни в Агенцията по вписванията съобщи директорът на службата Елена Маркова в интервю пред bTV.

Тя коментира разследване на телевизията по казус с италиански предприемач, на който са откраднати 880 хил. лв. от банковата сметка след като той е заличен с фалшиви документи като управител и на негово място е вписан друг, непознат за него човек.

Реклама

В Софийската районна прокуратура има поне 30 подобни жалби, се разбра от репортажа.

Посланикът на Италия се е ангажирал да бъде активен в случая със своя сънародник, след като от една година той не може да си върне парите, а замесените в измамата са известни на властите, но живеят необезпокоявани. Прокуратурата все още не им е повдигнала обвинения, защото не може да реши дали да ги обвини за измама или за длъжностно престъпление.

По думите на пострадалия Масимо Почо, който се е отказал да развива бизнес в България, измамата е станала чрез груба фалшификация с участието на адвокат. Той самият научил за кражбата от банкера си, който му звъннал след като разбрал, че транзакцията е наредена чрез банков клон в провинцията. Почо разказа, че същите измамници опитали да му откраднат фирмата и преди това по още по-елементарен начин, било им отказано без той да бъде уведомен или да се предприемат мерки срещу тях.

Елена Маркова препоръча бизнесмените да се абонират за смс-известяване, че по техните фирмени партиди се заявяват промени. Тя каза, че от 2012 г. до миналата година услугата са поискали 6800 души, а от началото на тази - над 5000. Тя уточни, че служителите нямат задължението да проверяват истинноста на подписите и адресната регистрация на фирмите, а заявителите попълват декларация за истинност и носят наказателна отговорност, ако излъжат.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама