Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4956984 www.bgdnes.bg

Съселяните на джамбазина: Върнете ни Яро, той ни пази колитe

"Пуснете Ярослав от затвора. Откакто той живее при нас, не е имало нито една кражба на автомобил", заявиха пред "България Днес" съселяни на прочулия се като "крадеца на Борисов" Ярослав Димитров-Яро. Жителите на софийското село Герман, където живее в своя палат и Яро, са категорични, че той е пазел околността от своите колеги по призвание.

ВНИМАНИЕ, ЧИТАТЕЛИ! Целия текст, снимки, още факти и интересни детайли ще публикуваме УТРЕ в хартиеното издание на "България Днес".

Реклама

Хората изразиха мнението си, като казаха, че не ги интересува с какво се занимава Яро. За тях важното било да живеят спокойно, без престъпления, какъвто живот всъщност им осигурявал Яро.

"Преди да се премести тук, не само че почти всяка къща се разбиваше, а колите ни изчезваха една подир друга. Не ни пука, че престъпник върши работата на полицията, важното е да няма обири", обявиха застъпниците на джамбазина. От думите им стана ясно, че те се готвят да правят подписка за освобождаването на съселянина си. Това, разбира се, няма как да помогне на рецидивиста с оглед на дългата му криминална визитка. Яро има присъди за източване на банкомати и за крупни кражби. Той има издадени и две европейски заповеди за арест. Едната е от Италия за скиминг измами. Другата е от Словения за влязла в сила там присъда за редица обири. В момента Яро е в кауша, след като срещу него започна ново производство, този път обаче за отмъкването на два суперскъпи мотоциклета. Въпреки това обаче хората са категорични и искат техният защитник да бъде освободен от затвора. Съображенията на германци са, че докато Яро е в зандана, неговите колеги джамбази отново ще отправят поглед към апетитното богаташко село. Жителите там са заможни, като почти всяко семейство има по две коли, повечето от които луксозни. По улиците е излята цялата палитра от немски автомобили - БМВ-та, мерцедеси, аудита и прочие, които остават незастраховани. Близки до разследването източници говорят, че Димитров е сключил уговорка с останалите автоджамбази в столицата да не действат на неговата територия. В замяна пък Яро нямало да пипа други апетитни квартали в София. Така с взаимни отстъпки крадците си разпределили районите. Естествено, постъпката на Яро не била продиктувана от сантиментални чувства към родното му село, а чисто и просто от съображения за сигурност.


"Много ясно, че се е разбрал с другите като него. Та нали ако гепят някоя кола от тук, първият, който ще закопчеят, ще бъде той", с насмешка коментира комшия на Димитров. Интересно се оказа и местоположението на огромния триетажен палат, в който се шири престъпникът. Той е накрая на селото, но точно преди луксозната вилна зона, наричана от жителите "Бевърли Хилс". Това позволява на прочулия се крадец да наблюдава дали в действителност неговите колеги ще спазват негласната им уговорка. Любопитен се оказа и фактът, че за да се достигне до имота, не е необходимо да се минава през Герман. Има директен път от Околовръстното шосе, който води до къщата. Така, без да се притеснява, Ярослав е можел да докарва откраднатите автомобили спокойно в огромния си гараж. Според запознати той е служил като разпределителен пункт. След като задигнатите коли се пребоядисвали, разфасовали и преобразявали, те се пращали по различни канали в други градове или в чужбина.
Яро бе задържан заради пуснат в интернет клип, показващ как за минута той отмъква две коли. Това стана и поводът за възмущението на премиера, тъй като уличеният бандит извършил кражбата, докато е бил под домашен арест.

По подобие на Галеви

Отдавна е известна хитрата тактика, която прилагат маститите бандити, за да спечелят уважението на хората. Точен пример за това, как чрез закрила от други престъпници, чрез дарения и обществени кампании бандитите стават любимци на хората, са прословутите Братя Галеви. Преди да потънат в нелегалност, дупнишките босове бяха изчистили града от наркомани, дилъри и други дребни риби. Така, взели страха на кокошкарите, те бяха спечелили доверието на своите съграждани.


Христо ГЕНАДИЕВ

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама