Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5030753 www.bgdnes.bg

Тръпков най-накрая на съд

Скандалният катаджия Сашо Тръпков, който бе заснет как нагло си проси двайсетолевки от случайно спрени шофьори, най-накрая става редовен клиент на Темида. Софийската градска прокуратура официално е внесла обвинителния акт срещу подкупното ченге. Остава само съдът да назначи дата и делото да стартира.

ВНИМАНИЕ, ЧИТАТЕЛИ! Целия текст, снимки, още факти и интересни детайли ще публикуваме УТРЕ в хартиеното издание на "България Днес".

Тръпков ще отговаря за две престъпления, извършени по време на изпълнение на служебните си задължения. След близо година от разразилия се скандал разследващите категорично са установили, че бившето ченге два пъти е поискало и приело пари, за да не състави акт на неправомерни шофьори, както и че е фалшифицирал официален документ.
Ако дискредитираният полицай бъде намерен от съда за виновен и по двата пункта на обвинението - за подкуп и документно престъпление, го грозят от три до десет години лишаване от свобода. От събраните до момента доказателства, върху които стъпва прокуратурата, картината, описваща мераците на полицая за допълнителна облага, изглежда по следния начин: На 13 ноември 2014 г. наглецът застава прилежно на пост. Оказва се почти невъзможно от зоркия му поглед, придобит от 18-те години служба в редовете на МВР, да убегне нарушител. Взирането в преминаващите автомобили бързо дава резултат. Палката е размахана пред две коли. В първия случай Тръпков спира за проверка шофьор, от когото взима 20 лв., за да не му състави акт за извършени две нарушения - управление на автомобил без поставен предпазен колан и отнемане предимството на друг участник в движението.
Малко по-късно спирачки заковава и втора кола. От водача рушветчията получава 10 кинта, за да не напише фиш. Цената е два пъти по-малка, тъй като нарушението е само едно - този шофьор само си е позволил да не си сложи колан.
Двете извършени проверки, разбира се, не са обявени от униформения по радиоефир. По второто обвинение Тръпков ще отговаря за това, че е изготвил официален документ - известие за глоба с фиш, в който вписал обстоятелство, неотговарящо на действително установеното. Вместо да санкционира шофьор, който е говорил по мобилния си телефон, докато кара, Тръпков вписва в документа, че нарушителят е пешеходец, който неправилно е пресякъл на червено. По този начин, вместо да отнесе глоба от 50 лв., нарушителят "цакал" само 20 кинта. Услугата, естествено, била заплатена със скромна сума.
До тези резултати, макар и след година, се стигна благодарение на неволния оператор на случая - студента Димитър Димитров. Той е човекът, запечатал на лента корупцията по българските пътища и чието клипче, пуснато в интернет, разбуни социалното недоволство.
Техническа експертиза доказа, че любителското видео е абсолютно автентично и неподправено. По време на разследването са били разпитани и 22-ма свидетели, сред които и изнудените шофьори. Всички до един потвърдили едно към едно кадрите, в които случайно попадат като главни действащи лица.


Христо ГЕНАДИЕВ

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама