Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5034526 www.bgdnes.bg

Гонят деца от училище, ако тормозят в интернет

Учениците и родителите им подписват декларация да спазват прилично поведение в интернет, за да не се накърнява достойнството на хората. Създадох документа по подобие на училище от САЩ. Това съобщи Асен Александров, директор на столичното 51-о СОУ “Елисавета Багряна”.

Децата нямат право да качват в социалните мрежи снимки или клипчета, накърняващи човешкото достойнство. Те не трябва да отговарят на непознати имейли, защото може да са спамове. Учениците са предупредени също да не разговарят с непознати в интернет, както и да не разкриват личните си данни.

Реклама

Трима ученици от 51-о СОУ са “поканени” да напуснат, след като качили клипче във фейсбук от час по английски език. В него те правят неприлични жестове с пръсти, докато учителката пише на дъската, разказа директорът. Проблемът бил, че месеци по-късно напуснала и учителката, която не успяла да преодолее унижението.

Вторият по-драстичен случай бил с 9-класничка. Съученик пуснал в интернет колаж с голо тяло и монтирана главата на момичето. Под публикацията пък имало и предложения от типа “заповядайте”. Момичето известно време отказвало да ходи на училище. Съученикът ѝ бил изключен.

Училищата имат механизъм да се справят с агресията в интернет чрез вътрешните си правилница и случаят го доказва, коментираха колеги на директора на 51-о СОУ.

Унизените в мрежата споделят, че предпочитат някой да ги е ударил, отколкото да ги е злепоставил пред всички, обясни Асен Александров. В повечето случаи той получавал сигнали за нередностите в нета от родители. Тогава директорът разговарял с децата и снимките или клипчетата били сваляни.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама