Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5036359 www.bgdnes.bg

Психовойна за паднали руски ракети в Иран

Четири руски крилати ракети, изстреляни от Каспийско море към Сирия, са се стоварили в Иран, съобщиха американски правителствени източници в четвъртък, цитирани от Си Ен Ен. Информацията обаче бе отречена и от Русия, и от Иран.

Министерството на отбраната на Техеран опроверга съобщенията на западни медии, че четири от 26-те крилати ракети са паднали на иранска територия. Информациите бяха определени като част от “психологическата война на Запада”.

Реклама

Руското министерство на отбраната също опроверга съобщенията и заяви, че всички изстреляни ракети са попаднали в целите си. “За разлика от Си Ен Ен, ние не разказваме някакви неща, позовавайки се на анонимни източници, а показваме изстрелването на нашите ракети и поразените от тях цели практически в реално време”, заяви говорителят на руското военно министерство ген. Игор Конашенков.

“Всеки професионалист в тази област знае, че при провеждане на подобни операции винаги се фиксира изображението на целта преди и след удара. Освен това над Сирия денонощно работи наша група безпилотни летателни апарати”, отбеляза генералът.

“Всички изстреляни от корабите ракети улучиха целите си. Това е факт. Иначе би трябвало да се признае, че разположени на значително разстояние обекти на терористичната групировка ИД в Сирия са се взривили от само себе си. И то почти синхронно”, посочи Конашенков.

Руските военни кораби, от които се осъществява обстрела, са разположени в южната част на Каспийско море и за да достигнат до Сирия, ракетите прелитат над Иран и Ирак. Русия изстрелва сравнително нови крилати ракети “Калибер”, които за първи път ползва в битка, отбелязва Си Ен Ен.

Американският министър на отбраната Ащън Картър осъди поведението на Русия в Сирия като безотговорно и обречено на неуспех, предаде ДПА. Според него Москва скоро ще започне да плаща цената за ескалацията на своята военна намеса в Сирия, включително с човешки жертви. Шефът на Пентагона определи нарушаването на въздушното пространство на Турция от руски самолети като “изключително непрофесионално поведение”. Според Картър Вашингтон няма да си сътрудничи с Москва, докато Кремъл продължава да изпълнява “заблудената си стратегия” в Сирия.

Реклама

Междувременно Барак Обама се отказа от програмата на Пентагона за трениране на сирийските бунтовници, съобщи в. “Ню Йорк таймс” вчера.

Генерал на Техеран убит край Алепо

Командир от елитните ирански военни части е убит от “Ислямска държава” в Сирия. Генерал Хусейн Хамдани от Корпуса на гвардейците на ислямската революция е загинал в района на град Алепо по време на мисия, в която е участвал като военен съветник, съобщи АФП.

Техеран не уточнява при какви обстоятелства е станало това. Според Сирийския център за наблюдение на човешките права джихадистите са успели да се приближат на 20 км до Алепо, след като са прогонили бунтовнически групировки от позиции северно от втория по големина град в Сирия. Ислямистите са влезли в ожесточени боеве с бунтовниците, десетки бойци са загинали и от двете страни.

Реклама
Реклама
Реклама