Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5036563 www.bgdnes.bg

Най-много изборни злоупотреби в Хасково (ОБЗОР)

8 души задържани. Има план за охрана на бюлетините

Хасково е първенец по предизборни нарушения.

Това станало ясно от статистика, прочетена на съвместно заседание срещу купуването на гласове за вота между парламентарно представените политически сили, вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова, главния прокурор Сотир Цацаров и шефа на ДАНС Димитър Георгиев. Срещата в Народното събрание бе по инициатива на Патриотичния фронт с цел да се набележат мерки срещу покупко-продажба на гласове. Тя е реална заплаха за изкривяване на вота, предупреди Валери Симеонов. Опитите за изборна търговия не намаляват, допълни другият съпредседател на ПФ Красимир Каракачанов. В срещата се включиха и депутати от ГЕРБ, БСП, ДПС, РБ и АБВ.

В МВР отдавна се подготвяме за тази кампания, увери Бъчварова. Тест за мерките, които се предприемали, били изборите в Сърница. По думите ѝ МВР има извървян план за действие.

Реклама

От 15 октомври тръгва

денонощна

телефонна линия

за сигнали

срещу търговията с гласове.

“В организационно отношение сме предприели всичко, което може да се направи”, увери Бъчварова. 360 предизборни мероприятия МВР е покрило с 1996 служители.

До момента са проверени 75 сигнала за различни изборни нарушения, 35 от които - по закона за гражданската регистрация. 12 оперативни сигнала също са проверени. Именно там Хасково излиза на първо място по засечени нередности. Отделно се работи по 15 сигнала за купуване на гласове, 8 от които са в същия район.

8 души от цялата страна са задържани за нарушаване на изборното законодателство. Вътрешният министър обаче не пожела да огласи схемата на купуване на гласове, не каза и за колко се търгуват.

Има изготвен план за охраната на бюлетините, чието отпечатване вече започна. Засега не е ясно колко служители на реда ще ги охраняват.

“Няма да има привилегировани. Там, където установим нарушение, ще прилагаме закона”, закани се Бъчварова.

“Сигнали за

Реклама

нарушения има и

за вашите

партии”, обърнал

се главният

прокурор към

присъстващите

политици,

разказаха участници. Освен това те получили съвет от правоохранителните шефове да си пускат по-грамотно оплакванията срещу опонентите.

Бъчварова заключи, че тази среща е могла да се проведе по-рано и в по-разширен формат. Цацаров изтъкна доброто сътрудничество с останалите правоохранителни органи. Тази предизборна кампания започна с активната роля и участие на медиите, посочи още той.

ДАНС има активна роля в противодействието на покупката на вот, обясни Димитър Георгиев. Още от септември агенцията почнала превантивна дейност срещу изборните престъпления. Междувременно обаче изборният експерт проф. Михаил Константинов прогнозира, че купените гласове ще са между 100 000 и 200 000.

Реклама
Реклама
Реклама