Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5132769 www.bgdnes.bg

Съдят Янева и за аферата "Касим Дал"

Скандалната съдийка Владимира Янева е на крачка да се сдобие с ново обвинение за позволено от нея незаконно подслушване, този път обаче на бившия депутат Касим Дал. Скандалните разкрития направи вчера в Съдебната палата ген. Атанас Атанасов. Той бе разпитан като свидетел по мегаделото "Червеи", по което обвиняеми са бившата шефка на Софийския градски съд и ексшефът на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов.

ВНИМАНИЕ, ЧИТАТЕЛИ! Целия текст, снимки, още факти и интересни детайли ще публикуваме УТРЕ в хартиеното издание на "България Днес".

Скандалът с разработката, станала известна като "Червеи", избухна именно след изказване в медийното пространство на Атанасов през февруари. Тогава депутатът обяви, че има сигурна информация, че протестиращите срещу кабинета "Орешарски" били незаконно подслушвани.
Генералът обясни вчера пред магистратите, че изказването му било свързано с подслушването на съпартиеца му Касим Дал, а не за незаконно прилаганите СРС-та по отношение на информационните масиви на МВР.
"Не бях чувал за никакви "Червеи" и за проникване в системите на МВР. Имах предвид, че някой е позволил да се подслушват политически дейци незаконно. От това, както видяхме, изплуваха и други работи."


Именно тогава избухна скандалът, от който Янева се сдоби с обвинение, че за периода от 12 декември 2013 г. до 25 март 2014 г. като съдия и председател на СГС на два пъти недопустимо е позволила увеличаване на срока за използването на СРС-та, който изрично надвишава позволения от закона. Костадинов пък е привлечен към наказателна отговорност за това, че посочил неверни факти в мотивите към исканията за въпросните СРС-та. От вчерашните показания на Атанасов обаче стана ясно, че най-вероятно Янева е разрешила и абсолютно неоснователното подслушване на Дал. В централата на партията било получено анонимно писмо, в което се сочело, че политикът бил разработван, че бил подготвял убийството на Лютви Местан. Въпросът бил веднага отнесен до служебното правителство, тъй като прилагането на СРС срещу кандидат за депутат е незаконно. Направената проверка показала, че нямало никаква информация Дал да е подготвял атентат срещу Местан. Въпреки това обаче той бил подслушван два пъти по три месеца.
"Излиза, че някой сяда и си измисля основания, за да може да се подслушва даден политик. Без каквато и да е проверка на информацията друг прави искането, а Софийският градски съд го разрешава. Така можем да си подслушваме когото си искаме", възмути се Атанасов.
Според него самото разследване и работа по "Червеи" също е бутафорно. Оказа се, че материали от вътрешна проверка на МВР са били пратени до прокуратурата от тогавашния шеф на ведомството Веселин Вучков още на 8 декември 2014 г. Тя обаче бездействала чак до момента, в който в общественото пространство разработката била свързана с изказването на генерала. Така през февруари само за 48 часа прокуратурата издирила и разпитала всички свързани със случая и така ги задължила да пазят следствена тайна. Целта на тези мълниеносни действия била да се прикрие дейността на хора, замесени в аферата, и да се спъне работата на парламентарната комисия по сигурността.


Христо ГЕНАДИЕВ

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама