Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5135676 www.bgdnes.bg

Тръпков не доил само пичаги

"Давай двайсет кинта и изчезвай" или "Спокойно, изгеждаш ми пичага, няма да те одрусам". По този начин протичали разговорите между скандалния катаджия Сашо Тръпков и спрените от него шофьори. Това стана ясно на вчерашното заседание в Софийския градски съд, където започна делото срещу подкупното ченге.

ВНИМАНИЕ, ЧИТАТЕЛИ! Целия текст, снимки, още факти и интересни детайли ще публикуваме УТРЕ в хартиеното издание на "България Днес".

Реклама

Бившият пътен полицай е обвинен, че на два пъти е поискал и взел пари от шофьори, за да не им напише акт. Той отговаря също така и за съставянето на два фалшиви фиша, с които е ограничил отговорността на неправомерните водачи. Призованите вчера свидетели сякаш се бяха групирали в два лагера. Показанията на едните закопаха Тръпков и потвърдиха кадрите от фрапантния клип, който извади на бял свят корупцията по пътищата. Част от другите свидетели пък застанаха на страната на ченгето и започнаха да го защитават, като дори изказваха съчувствие към него. Пред съдебната зала двама от призованите свидетели коментираха помежду си:

"Ще го съсипят тоя човек за 20 лева. Както когато ме спря, така и сега той ми изглежда свестен, пък и не ни написа акт."
Въпреки снизхождението към Тръпков свидетелят Енчо Иванов разби всякакви илюзии за благоприятно развитие на процеса. Именно Иванов е човекът, който се разпознава като мъжа от клипа, подаващ двайсетолевка на катаджията. От разказа му пред съдия Петър Сантиров стана ясно, че на 13 ноември миналата година той е спрян от Тръпков в кв. "Красно село". Причината е, че Иванов забравил да си сложи колана. Докато подавал документите си на полицая, той започнал да го моли да бъде пуснат, без да му пишат акт. Без да се чуди много-много, ченгето се навело през прозореца и закачливо му казало:
"Окей, давай 20 кинта и потегляй." Мъжът отворил портфейла си и подава банкнотата. Катаджията я смачкал и пъхнал в джоба на униформата. Двамата се разделили с усмивка заради взаимната изгода. Ако нещата си бяха останали дотук, това щеше да е просто една от многото незасечени злоупотреби. Точно в този момент обаче на прозореца от съседна кооперация младо момче държи камера в ръце и записва цялата афера.

Димитър Димитров видял как преди това ченгето на четири пъти спира автомобили, а шофьорите на драго сърце му дават някой друг лев да се почерпи. Така той решава да извади камерата си "Сони" и да запечата на лента далаверите на ченгето. Самият Митко потвърди пред магистратите как случайно е видял обвиняемият да получава облаги, грабнал апарата и зачакал да види дали отново той ще поиска пари. Момчето обясни, че няколко дни след заснемането качил видеото на страницата си във Фейсбук. Именно оттам гръмна и скандалът, придобил популярност като "Случаят Тръпков". Другият главен герой от клипа пък Иванов заяви, че след като видял кадрите по телевизията и се разпознал, сам отишъл в полицията и дал показания.
"Всичко, което се вижда на записа, е точно така, както се случи", категоричен бе шофьорът. Любопитни се оказаха обаче показанията на другия водач, бутнал кинти на ченгето.
"Почерпих пътния полицай, след като ми каза, че няма да ме санкционира. По никакъв начин човекът не ми е искал подкуп", заяви пред съда Ивайло Рулев. Според обвинението той е дал 10 лв., за да отърве кожата от акт, тъй като карал без колан. Рулев обаче каза, че сам е дал парите на Тръпков от благодарност. Сред свидетелите се намериха още двама, които защитиха Тръпков. Валери Георгиев и Кирил Сотиров казаха, че полицаят се държал приятелски и дори им направил услуга. Двамата били спрени от него заради нарушения. Вместо обаче да им напише акт, Тръпков с усмивка им казал: "Вие сте пичове и симпатяги. Ще ви напиша фиш все едно сте пресекли като пешеходци на червено и ще платите само 20 лв." За т.нар. услуга Тръпков не получил рушветче, но се сдоби и с обвинение за фалшифициране на документ.

Шефът на КАТ: Името на полицията е опетнено

Сред разпитаните свидетели бе и шефът на КАТ – София, Тенчо Тенев. Той заяви, че "случаят Тръпков" е позор за полицията и е опетнил безвъзвратно нейното име. От думите му стана ясно, че казусът станал причина за законодателни промени. Преди да избухне скандалът, пътните полицаи са можели да спират произволно която кола си поискат. Сега обаче това било ограничено и катаджиите можели да спрат автомобил само ако предварително констатирали сериозно нарушение. Така Тръпков, без да иска, станал причина редица нарушения в бъдеще да бъдат пропускани.


Христо ГЕНАДИЕВ

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама