Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5135713 www.bgdnes.bg

Пандизчии варят ракия в затвора

Сърбат гроздова, сливова и кайсиева "скоросмъртница"

Борислав РАДОСЛАВОВ

Затворници варят ракия зад стените на Софийския централен затвор!
Шокиращата информация дойде като резултат от проучване на "България Днес" сред надзиратели и лишени от свобода.


Обитателите на тъмницата в квартал "Банишора" знаели как да си правят шоуто в килиите. Находчиви и чевръсти затворници стъкмили собственоръчен казан, на който си варят ракия.

Реклама


В наличност имало гроздова, сливова, кайсиева и дори портокалова "скоросмъртница". Често пандизчии от различни килии се събирали на "гурме" в "апартамента" на някои от раираните домакини и сръбвали доволно количество от огнената течност. Голяма част от нея достигала чрез пратки и вкарвана по нелегален начин, твърдят нашите източници.


"Можеш да вкараш всичко тук без кораб, понеже няма вода", шегуват се лишени от свобода и добавят, че много по-сладко е да пийваш вечер от собственоръчна реколта, изцърцорена в миниказанче в затвора.


Освен забранен алкохол в затвора в София на воля се разпространяват наркотици. Има и болни от СПИН, разказва пред "България Днес" един от заключените.


"Тук в затвора има семейни двойки, които са спинаджийски наркомани. В нашия отряд с една игла се бодат 50 човека. И то в килията на спинозните. Четирима от отряда се знаят със сигурност, че са болни от СПИН", разказа в ексклузивно интервю за "България Днес" Марио Пеев от Софийския централен затвор. Пандизчията лежи зад решетките за убийство и е обиколил тъмниците в Гърция и Италия.


Той е категоричен, че трябва да почерпим опит от чуждестранните затвори, където раздавали игли за боцкане "като превенция да не се бодат всички като таралежи само с една".


"Извинявайте, ама у нас в затворите се проектират изроди. Особено такива с над 5 години затвор зад гърба. В пандизите навън имат 12-часово свиждане да се видят с жената и децата си. Тук имаше също, но го махнаха. Аргументът бе железен - защото така", разказва вижданията си от престоя в килията Пеев.


Той бе нарочен за килъра, ликвидирал летописеца на мафията Георги Стоев и митническата шефка Шинка Манова. Доказателства, че той стои зад покушенията, обаче не бяха събрани.

Реклама
Реклама
Реклама