Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5138467 www.bgdnes.bg

Стотици бежанци щурмуват границата Гърция - Македония

Стотици имигранти щурмуваха гръцко-македонската граница в четвъртък и поискаха да продължат придвижването си към Северна Европа, съобщи Ройтерс.

Мароканци, алжирци и пакистанци разкъсаха оградата от бодлива тел на граничния пункт.

Те са част от 1500 бежанци, блокирани на ничия земя край гръцкото село Идомени заради европейската политика да се пускат само имигранти, бягащи от конфликтите в Сирия, Афганистан и Ирак.

Реклама

Някои от разбунтувалите се мятаха камъни по полицията, а други коленичеха и викаха: “Искаме да отидем в Германия.” Малцина успяха да влязат в Македония, но бяха хванати.

Протестите на мигрантите на границата блокираха трансфера на стоки от гръцките пристанища към Централна Европа и обратно. Това стана причина да се ползва обиколен маршрут през България. Той обаче води до закъснение с най-малко 15 часа и оскъпява трансфера на стоки, съобщават от гръцката бизнес камара и настояват за спешна намеса на министерството на транспорта и на цялото правителство.

Втора седмица е напълно блокирана жп линията Солун-Скопие на границата между двете страни, където протестират мигрантите.

 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама