Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5141029 www.bgdnes.bg

София готова с 39 проекта за над 100 млн. лв.

Те са за ремонти на центъра, трамвайни

трасета, театри и училища. Общината ще
кандидатства по “Региони в растеж”

София вече е готова с 39 работни проекта, част от Интегрирания план за възстановяване и развитие, с които ще кандидатства за финансиране по оперативна програма “Региони в растеж”. Проектите, за всеки от които има и издадено разрешително за строеж, са за над 100 млн. лв.

Реклама

33 от тях са за модернизация на 10 детски градини, 14 училища, 3 социални заведения и 6 културни институции. Сред тях са театър “София” и общинският културен институт “Средец”. Сградата на театър “София” е в тежко състояние. Покривът тече. Планира се ремонт на всички помещения, сцената, акустиката и изграждане на климатизация”, обясни Елена Ангелова от направление “Архитектура и градоустройство”.

Според предварителните сметки ремонтите на училищата и детските градини ще струват 50 млн. лв., а на другите - 8,5 млн. лв.

Готови са и проектите за ремонт на трамвайните трасета по булевардите “Цар Борис III” и “Ал. Стамболийски” и по ул. “Каменоделска”.

Останалите 3 проекта са за ремонт на центъра. Той е разделен на 3 зони, в които влизат Орлов мост, ул. “Граф Игнатиев” и около храма “Св. Александър Невски” и др. В зоната около Орлов мост и националния стадион се предвижда оформяне на бус лента на бул. “Евлоги и Христо Георгиеви”. Кръгово кръстовище ще има при пресичането с ул. “Гурко”. Пред стадиона се оформя площад на спорта, а около р. Перловска, чието ниво ще бъде повдигнато - алея на спортната слава. Част от площада пред “Св. Александър Невски” се затваря за движение.

Следващото лято се очаква да почне ремонтът на зоната, в която е ул. “Граф Игнатиев”. Идеята е тя да стане пешеходна зона, но със запазване на трамвайното движение. Предвижда се преместване на пазара за плодове и зеленчуци от градинката при църквата “Св. Седмочисленици”. Има идея той и този на “Славейков” да станат временни. Ремонтът на центъра ще струва 50 млн. лв.

Реклама
Реклама
Реклама