Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5145513 www.bgdnes.bg

ВСС отказа да започне дисциплинарни дела срещу двама прокурори заради бивш министър

Те бяха поискани от правосъдния министър Христо Иванов, който за нарушенията на министъра се позова на журналистически публикации  

ВСС отказа да образува дисциплинарни дела срещу градския прокурор на София Христо Динев и редовия градски прокурор Боряна Бецова, която в момента пледира срещу Христо Бисеров.

Те бяха поискани от правосъдния министър Христо Иванов с мотива, че са забавили преписка срещу ексминистъра на инвестиционното развитие Иван Данов и така е изтекла давността за търсене на наказателна отговорност.

Реклама

Става дума за проверка на публикации от юни 2013 г., че от септември 2004 до май 2005 г. Данов е получил неправомерно близо 15 000 евро от френските социални служби. 8 месеца той подписвал неверни декларации, че е безработен и си търси работа във Франция, а в същото време развивал бизнес у нас.

Министърът е мотивирал предложенията си за дисциплинарни дела срещу двамата прокурори основно с журналитически материали, изтъкнаха висши магистрати.

Главният прокурор Сотир Цацаров изброи всички медии, цитирани в документите - някои от тях подписани като тези в сайтовете “Съдебни репортажи”, “Медиапул”, “Биволъ” и “Клуб Z”. Добави, че в “Капитал” също имало материал, но не е подписан. Предположи, че авторът е или “дъщерята на министър Румяна Бъчварова, или Росен Босев, няма кой друг, защото те следят съдебната тема”.

Цацаров попита дали предложението на Иванов не е продиктувано от факта, че именно Бецова отказа да образува досъдебно производство по сигнал на представители на “Протестна мрежа” - Ивет Добромирова, Антоанета Цонева, Асен Генов и други, като на шеста позиция в списъка бил именно Христо Иванов. Цацаров поиска от него да каже пред всички членове на съвета за връзката си с тази организация.

Главният прокурор заподозря, че предложенията на Иванов нарочно са внесени точно в този момент, когато Бецова пледира по делото срещу Христо Бисеров. Той не прие аргумента на министъра, че е чакал някой друг орган да внесе такива предложения.

“Стигнахме дотам в предложението за образуване на дисциплинарно дело да казвате, че прокурор Бецова е извършила престъпление - изготвила незаконосъобразно постановление, като се позовавате само на медийни публикации”, посочи Цацаров.

“Прокурор Бецова не е толкова черна, колкото си мислите. Ако не защитя всичките си прокурори, по-добре да си тръгна, но ще ви доставя удоволствие и няма да го направя. Нямаше да бъде толкова емоционален, ако прокурор Бецова не беше днес в съдебната зала. На ваше място бих се срамувал от това, което съм направил”, каза Цацаров.

Реклама
Реклама
Реклама