Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5284903 www.bgdnes.bg

Чудодейно аязмоцери безплодие

Чудодейно аязмо в пловдивското село Ситово цери безплодие и всякакви кожни болести. Това разказват местните жители на Ситово, които от десетилетия са свидетели на чудодейните целебни сили на водата.
Изворът се намира на 30-ина метра до местния храм "Света Богородица", издигнат малко след Освобождението. Болните буквално се тълпят пред храма, за да се полеят с целебната вода и задължително да преспят край църквата поне една нощ. Легендите разказват, че по време на робството тук са лекувани конете на Ахмед ага Тъмръшлията. Според преданието малко след като линеещите животни легнели в тревата край водата, ги обземала необяснима сила и те се изправяли по-здрави от всякога.
Самият чудодеен извор става обект на изследване в края на миналия век, като заради множеството легенди и слухове за лечебните му свойства учени тестват състава на водата. Според изследванията в аязмото водата е много по-радиоактивна, а експертите допуснали, че това е причината да цери кожни проблеми. По думите на ситовци водата помагала и на жени, които искали да се сдобият с рожба, но не успявали. След като преспивали тук, чудото се случвало.
След това откритие местните и техни познати започнали все по-често да посещават необикновения извор. Всеки от Ситово твърди, че познава поне един човек, който е успял да се избави от болежките си с помощта на чудодейната водя. Местните разказват, че преди години при извора дошла жена от Пловдив с много сериозно кожно заболяване. Няколко дни прекарала в местността, пила вода и се молила в църквата. Когато си тръгнала от селото, екземите по тялото й изчезнали сякаш с магия, твърдят легендите.
Местните помнят и друг феноменален случай. Веднъж пристигнал един мъж, който имал много сериозна рана на врата. Споделил, че опитал какво ли не, за да се спаси от нея, но нищо не помагало. Тогава дошъл при извора няколко пъти и измил болното място. След това си заминал здрав.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама