Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5291978 www.bgdnes.bg

Мръсотия и смрад в такситата

Иво АНГЕЛОВ

Столичните таксита са под всякаква критика, установи проверка на неправителствената организация "Активни потребители".


Най-голям голям проблем са цигарите. Щофьорите или пафкат, без да ги е грижа за пътниците, или колите вонят на никотин, отчита изследването. Водачите много рядко питат пътниците си дали имат нещо против да запалят цигара в тяхно присъствие.

Реклама


"Вторият показател, който ни разочарова, е чистотата в автомобилите. Смятаме, че всички таксита трябва да са само и единствено чисти и по този показател трудно да се различават отделните автомобили. Уви, много от такситата просто не са добре поддържани или са твърде износени, за да поддържат адекватна чистота", коментират от "Активни потребители".


Проблем е и фактът, че все още издаването на документ за пътуването е рядкост. Само в два случая тайните клиенти на асоциацията, провеждаща проучването, са получили документ.


Сред големите проблеми е и връщането на ресто без поискване. Публична тайна е, че за столичните таксиметрови шофьори навъртяната сума винаги се закръгля към по-високата кръгла стойност. В градове като Русе и Варна например водачите стриктно връщат точно ресто. Шофьорите показват лоши стойности в изследването и по отношение на питането за маршрут и любезност към клиента, който им плаща за услугата.


Потребителите на таксита масово негодуват и срещу музиката, която се пуска по време на пътуването, като недоволството е най-силно насочено към чалгата. Парчетата на Галена и Коцето са поръчвани предимно от прибиращи се от дискотека, докато пътуващите към и от работа предпочитат спокойна музика.
"Много българи вече са пътували в Европа и техните отзиви по отношение на качеството са предимно положителни. Те също могат да сравнят качеството на таксиметровите услуги в други държави и у нас. От тази гледна точка резултатите от нашето проучване потвърждават често негативните оценки за таксиметровите услуги в София", добавиха от "Активни потребители".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама